В хода на валутната търговия в сряда сутринта щатският долар поскъпва спрямо основните валути в света. Доларът продължава да бъде подкрепян от очакванията за по-нататъшно затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ на фона на трайно високата инфлация.

Индексът на долара надхвърли 112 пункта в сряда, подкрепен от очакванията, че Федералният резерв ще продължи с агресивните си планове в борба за намаляване на инфлацията. В последния си коментар президентът на Фед на Минеаполис Нийл Кашкари каза, че може да се наложи централната банка да вдигне лихвения си процент над 4,75%, ако "базовата" инфлация продължи да се ускорява.

В същото време доларът продължава да преобладава като избор на валута-убежище на фона на влошаващите се перспективи за глобалния икономически растеж. Силата на този долар се забелязва повсеместно, с някои от най-ясно изразените покупки спрямо британския паунд и еврото на фона на нарастващите икономически и енергийни притеснения, пише Trading Economics.

Инвеститорите оценяват официалните данни за инфлацията в Обединеното кралство за септември. Миналия месец потребителските цени на Острова се повишиха с 40-годишен връх от 10,1% на годишна база, докато анализаторите очакваха ръст от 10%. През август годишната британска инфлация беше 9,9%.

Централната банка на Англия ще започне да продава държавни облигации от портфейла на централната банка в началото на следващия месец като част от количественото затягане за борба с рекордната инфлация, пише Bloomberg. Първоначално регулаторът планираше да започне продажбата на държавни ценни книжа на 6 октомври, но след това го отложи за 31 октомври поради факта, че трябваше да обяви обратната стъпка - изкупуване на облигации. Британската централна банка изкупи книжа миналата седмица след обявяването на мащабни фискални стимули от бившия финансов министър Куаси Квартенг, което доведе до спад на пазара на облигации поради очакванията за силно увеличение на дълговата тежест върху правителството.

Днес, към 10:45 часа българско време общата европейска валута поевтиня спрямо долара с 0,31% - до $0,9835 за едно евро в сравнение с $0,9858 за евро при затварянето на пазара във вторник.

Курсът на щатската валута се повиши с 0,11% спрямо японската до 149,34 йени за долар при 149,26 йени за долар в края на предходната сесия.

Британската лира стерлинг днес сутринта губи 0,53% от стойността си и се разменя на пазара по $1,1288 за паунд срещу $1,1320 за паунд при закриване на вчерашната търговия.

Така нареченият офшорен юан, търгуван в Хонконг, падна от 7,2240 юана за един долар до 7,2366 юан за долар.