Курсът на еврото в четвъртък сутринта продължава тенденцията от последните дни да намалява спрямо долара, показват данните от сутрешната търговия. В хода на днешната валутната търговия "зелените пари" поскъпват и спрямо йената и британската лира.

Еврото достигна 12-месечно дъно от 1,85 спрямо зелените пари в края на юни, насочвайки се към 2,8% месечна загуба, след изненадващия ястребов обрат на Федералния резерв на САЩ. Междувременно надеждите за стабилно икономическо възстановяване в Европа поради непрекъснатите усилия за отваряне и бързите темпове на ваксинация помогнаха да се сложи дъно на този спад. Миналата седмица председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че по-ярките перспективи за глобално търсене и по-бързо от очакваното увеличение на потребителските разходи могат да доведат до стабилно икономическо възстановяване, пише Тrading Еconomics.

Към 9:50 българско време общата валута спрямо долара спадна до $1,1841 за евро от предишно ниво на затваряне при $1,1855 за евро.

Спрямо японската валута американската се покачва до 111,24 йени за долар в сравнение с 111,1 йени за долар при закриване на търговията в сряда.

Еврото е стабилно по отношение на японската валута и се търгува на ниво 131,72 йени спрямо 131,75 йени предния ден.

Британската лира стерлинг в четвъртък сутринта поевтинява с 0,08% до 1,3818 дола ара за паунд в сравнение с $1,3829 за паунд в края предходната търговска сесия.

Доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) нарасна с 0,05%, до 92,48 пункта.

Предстои публикуването на макроикономически данни за еврозоната. Очаква се окончателната оценка на индекса на бизнес активност (PMI) в областта на индустриалното производство на 19-те страни от еврозоната. Анализаторите прогнозират стойността на индекса през юни да остане непроменен на 63,1 пункта, колкото и през май. Прогнозата е в съответствие с предварителната оценка. Малко по-късно ще бъдат публикувани данни за безработицата в страните от валутния блок през май, като се прогнозира показателят да остане на априлско ниво от 8%.

На свой ред динамиката на долара може да бъде повлияна от данните за САЩ. Очаква се броят на първоначалните заявления за обезщетения за безработица в САЩ за седмицата, приключила на 26 юни, да намалее с 21 хиляди в сравнение с предходната седмица - до 390 хиляди. По-късно ще бъде публикуван индексът на бизнес активност в индустрията на САЩ (ISM Manufacturing). Експертите смятат, че този показател е спаднала до 61% през юни срещу 61,2% през май.

В петък акцентът на чуждестранните инвеститори ще бъде статистиката за пазара на труда в САЩ. Експертите смятат, че безработицата в страната е спаднала до 5,7% през юни от 5,8% през май, а броят на заетите в неземеделските сектори на икономиката се е увеличил със 700 хиляди души.