Във вторник Федералният резерв на Ню Йорк започна инжектирането на пари по програмата за корпоративно кредитиране (Corporate Credit Facility), като до вчера вече са купени облигации на борсово търгуваните фондове на стойност 305 млн. долара, сочи доклад на централната банка, цитиран от Zero Hedge. От същия документ става ясно, че отчетният ѝ баланс вече е на рекордната стойност от почти 7 трлн. долара.

Интересното е, че след началото на програмата във вторник, фондовете приключиха търговския ден на червено, посочват от изданието. Те отбелязаха растеж вчера за пръв път от 5 май.

Ефектът от програмата за корпоративно кредитиране едва ли ще подпомогне трайно фондовите пазари. А краткосрочното им подкрепа само ще окаже дългосрочни негативни ефекти. На практика чрез подобни програми централната банка монетизира загубите на компаниите, като те се покриват от всички ползватели на долара чрез неговата обезценка.

Рекордни харчове: Сенатът и Белият дом се споразумяха за инжектирането на $2 трилиона в икономиката

Рекордни харчове: Сенатът и Белият дом се споразумяха за инжектирането на $2 трилиона в икономиката

Представители на властта по закон няма да получават от средствата

Проблемът, който се наблюдава от 2008 г. досега, е, че по този начин се създава колосален морален риск. Фондовете, а и банките, са склонни да започнат да купуват все по-високодохнодни активи, а те са такива именно защото носят и по-голям риск. Така те прибират огромни печалби, а когато активите им тръгнат надолу, Федералният размер се намесва, за да ги спаси. Това елиминира възможността за фалит, която винаги действа като коректив.

В крайна сметка, независимо какво правят инвестиционните институции, ако централната банка винаги е готова да започне да печата пари за тях, печеливши са инвеститорите, за сметка на публиката. Тоест на практика програмата за корпоративно кредитиране не е мярка за подпомагане на икономиката, а мярка за гарантиране на печалбите на инвеститорите.