Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е загубила над 1 трилион долара, след като цените на петрола са намалели наполовина от средата на 2014 г.

"През последните 2 години видяхме не само спад на инвестициите в сектора, но и намаляване на приходите от петрол. Общо страните от ОПЕК загубиха повече от 1 трилион долара", заяви генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо по време на форум в Кувейт.

Според него търсенето на петрол ще нарасне със "здравословно темпо" през следващите 5 години, тъй като възобновяемите енергийни източници се разрастват с високи темпове.

ОПЕК прогнозира, че търсенето на петрол ще се увеличи средно до 1.2 млн. барела дневно до 2022 г. и ще се забави до 300 000 барела дневно от 2035 г. до 2040 г.

До 2040 г. делът на изкопаемите горива ще падне до около 75%, предвижда организацията.

В понеделник цените на суровия петрол се повишиха заради новините за борбата в иракския петролен град Киркук, тъй като кризата между Багдад и кюрдското регионално правителство се задълбочи.

"Ескалацията в Северен Ирак е основният двигател. Доставката на петрол от този регион е изложена на риск", заяви пред Reuters анализаторът на Commerzbank Карстен Фритш.

Киркук осигурява 1/3 от около 600 000 барела петрол, произведени в кюрдския регион.

Цената беше подсилена и от новините за подновените американски санкции срещу Иран.