Падащите цени на петрола удариха канадската икономика и започнаха да тежат като воденичен камък на новоизбраното правителство на премиера Джъстин Трюдо. В началото на тази седмица от кабинета намекнаха, че дефицитът на страната за следващата фискална година, започваща на 1 април, може да достигне цели 30 милиарда канадски долара или 22 милиарда щатски долара.

Недостигът във финансите на Канада е исторически, като той потопи всички надежди, че Трюдо ще успее да спази предизборните си обещания, заложени през октомври миналата година.

Тогава той заяви, че ще сложи край на ерата на фискална консолидация, като според съпартийците му от Либералната партия тя е причина за ограничения растеж на държавата.

Министър-председателят си постави за цел годишният дефицит да бъде не повече от 10 милиарда канадски долара. Трюдо обеща още балансиране на бюджета в рамките на следващите четири години и намаляване на съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт.

В понеделник обаче финансовият министър Бил Монро разочарова канадците, като косвено потвърди, че тези цели няма да бъдат постигнати. Последните фискални данни за Канада, изнесени от ресорното министерство, показаха, че дефицитът през новата фискална година може да нарасне до 18,4 милиарда канадски долара, пише Bloomberg.

Неофициално обаче Монро намекна, че той може да удари 30 милиарда канадски долара. Този размер е далеч над обещанията на правителството за преразход не повече от 11 милиарда долара.

Освен това в документа на канадското финансово министерство се посочва, че съотношението между дълга и БВП на глава от населението няма да намалее през новата година, а точно обратното – ще се увеличи.