Турция е включила корпоративните депозити в чуждестранна валута и златни депозити, конвертирани в турски лири, в програма, която предпазва спестяванията в местна валута срещу нестабилността на обменния курс. Това съобщава Daily Sabah, позовавайки се на Държавния вестник на страната.

Доларите, еврото, британските лири или златото в корпоративни депозитни сметки към края на 2021 г. вече могат да бъдат конвертирани в депозити в лири с матуритет от шест месеца до една година, които да бъдат включени във въпросната програма.

"Това е навярно най-голямата кражба в историята на Турция": някой е манипулирал курса на лирата?

"Това е навярно най-голямата кражба в историята на Турция": някой е манипулирал курса на лирата?

"Това е навярно най-голямата кражба в историята на Турция": критици подозират, че хора от обкръжението на Ердоган са манипулирали курса на турската лира при историческия ѝ срив в дните преди Коледа

Припомняме, че тя беше обявена през декември миналата година и насърчава местните корпорации да конвертират в лири чуждестранни валутни депозити и така да подкрепят местната валута.

Програмата за защита на депозитите в лири срещу нестабилността на валутата последва спада на лирата, след като централната банка на страната намали лихвения си процент с 500 базисни пункта до 14% - от 19% през септември. Банката ще проведе следващото си заседание за определяне на тарифите на 20 януари.

Турската лира падна до рекордно ниско ниво от 18,4 лири за един щатски долар през декември, преди да се възстанови значително през миналата седмица. А това стана, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви програмата за защита на валутата.

Инфлацията в Турция достигна близо 20-годишен връх

Инфлацията в Турция достигна близо 20-годишен връх

Много централни банки повишават лихвените проценти, в опит за охлаждане на инфлацията, но Турция гледа в другата посока

Според турски финансисти, програмата ефективно обвързва стойността на специалните нови депозити с щатския долар, като обещава да компенсира загубите, понесени от колебания в обменния курс.

Именно това предизвика исторически скок от 50% в стойността на валутата в седмицата до 24 декември 2021-а година.

"Обемът на защитените с валута депозити по тази програма вече се е увеличил до 91,5 милиарда лири", заяви турският министър на финансите Нуреддин Небати.

Постоянен и категоричен противник на високите лихвени проценти, Ердоган подкрепя икономически модел, основан на по-ниски разходи по заеми, който според него ще стимулира производството, инвестициите, заетостта и в крайна сметка растежа. Западният свят е скептичен.

Планът на Турция да спаси лирата е рискован блъф

Планът на Турция да спаси лирата е рискован блъф

Ходът, който представлява вдигане на лихвите по заобиколен начин, прави уязвими бюджета и доверието във властите