Настроенията на инвеститорите в еврозоната се подобряват през април, достигайки най-високото си ниво от ноември, благодарение на признаците на подем в Китай, показва проучване в понеделник, информира Reuters.

Изследователската група Sentix заявява, че индексът на настроенията сред инвеститорите за еврозоната е нараснал до -0,3 от -2,2 през март. Анализаторите очакваха стойности от -2.1.

Под-индекс на очакванията се подобри за трети пореден месец, достигайки -4.3, най-високото си ниво от май миналата година. Индексът за сегашното положение обаче отслабва за осми пореден месец, спадайки до 3.8, най-слабото му ниво от февруари 2015 година.

Икономическата ситуация в еврозоната остава нестабилна, казват от Sentix, но с подобренията на очакванията инерцията на спада се забавя.

"С изключение на уморителната дискусия за Brexit, фактът, настроенията зависят повече от развитие на двете икономически сили Китай и САЩ", заявява управляващият директор на Sentix Манфред Хюбнер.

Ефектът на мерките за кредитна експанзия, предприети от китайското правителство, вече се забелязва, добавя той.

Отделен индекс, измерващ настроението на инвеститорите в Германия, спадна до 2.1, най-ниското му ниво от август 2012 г. Индексът на очакванията за Германия се повишиха за трети пореден месец до -6.0.

Под-индекс, измерващ текущите условия, падна за шести пореден месец до 10,5 - развитие, което Хюбнер описва като тревожно.

"Би било положително, ако Германия не се осланя само на Китай и САЩ, а се опитваше да направи своя принос за икономическата стабилизация."

Sentix изследва 936 инвеститори от 4 до 8 април.