Доходността на 10-годишните американски държавни облигации нарасна над горната линия на канала на низходящ тренд, проследяван от средата на 80-те години на миналия век. Това става, следствие на нарастващата инфлация и реакцията на Федералния резерв на САЩ към нея, които породиха въпроси дали дългосрочната тенденция неизбежно ще приключи, според изследователска бележка на Deutsche Bank.

"Ясно е, че такъв канал не може да продължи вечно, освен ако не сте на мнение, че постоянно ще наблюдаваме отрицателна номинална доходност в САЩ през втората част на това десетилетие", каза Джим Рийд, ръководител на тематични изследвания в Deutsche Bank, в изпратена по имейл бележка в понеделник, която илюстрира низходящата тенденция.

Русия e увличила инвестициите в американски облигации с $600 милиона

Русия e увличила инвестициите в американски облигации с $600 милиона

Япония остава най-големият притежател на US Treasuries за 32-ри пореден месец

"Така че близо 40-годишната линия на тренд почти сигурно ще трябва да приключи през следващите няколко години, независимо от всичко. Но скорошният скок на доходността повишава перспективата това да стане неизбежно."

"Язовирът най-накрая се счупи миналата седмица с рязко покачване на доходността, тъй като пазарите се събудиха за реалността, че всяка предстояща среща на FOMC може да доведе до повишаване на лихвите с 50 базисни точки", пише Рийд в отделна бележка в понеделник.

"Много говорители на Фед през седмицата или одобриха това, или не се противопоставиха твърде силно".

Миналата седмица доходността на 10-годишните държавни ценни книжа нарасна с 34,5 базисни пункта до 2,491% в петък, най-голямото седмично увеличение от септември 2019 г., според Dow Jones Market Data. Това е най-високата доходност от 6 май 2019 г.

В края на заседанието си на Федералния комитет за отворена парична политика, на 16 март, Федералният резерв повиши основния си лихвен процент за първи път от 2018 г., като стъпка в борбата с високата инфлация. Фед повиши лихвения си процент с 25 базисни пункта от близо нула и сигнализира за по-нататъшно затягане на паричната си политика тази година.

Междувременно "фактът, че последното десетилетие беше толкова неадекватно от гледна точка на активността и инфлацията, означава, че пазарите все още отказват да повярват, че Фед може да стигне много далеч в този цикъл", според Рийд.

"Ако цикълът след глобалната финансова криза "може да бъде изтрит от паметта на хората", тогава пазарите може да ценообразуват 300 до 400 базисни точки повишения тази година, а не около 240 базисни точки, които сега се оценяват", пише Рийд в бележката си, подчертавайки диаграмата. Това е "като се има предвид колко далеч е Федералният резерв зад кривата".

"Като цяло има постоянно неразбиране на този цикъл", каза Рийд. "Пазарът е колективно закотвен към тенденциите от последния цикъл." "Преди срещата на FOMC през юни 2021 г., Фед и пазарът почти не ценообразуваха каквито и да било промени в лихвените проценти до 2024 г.", каза той, "и само 3 повишения за 2022 г. наскоро в началото на тази година".

Goldman Sachs очаква Фед да повиши драстично лихвените проценти

Goldman Sachs очаква Фед да повиши драстично лихвените проценти

С 50 базисни пункта

Размерът на повишенията на лихвите, които сега се оценяват от пазара за 2022 г.,"все още не е голяма година на затягане в исторически план", казва Рийд.

Въпреки скока по-високо в доходността на 10-годишните облигации, "реалните лихвени проценти остават силно отрицателни", според бележка на DataTrek Research, изпратена по имейл.

През 2013 г. волатилността на пазара на облигации "избута реалните лихвени проценти от подобни отрицателни нива до положителни в продължение на един месец", каза в бележката съоснователят на DataTrek Никълъс Колас.

"Бързата промяна в пазарните настроения, свързани с първото и сега вече няколко очаквани увеличения на лихвите с 50 базисни точки тази година, може да е причината за същата версия и през 2022 г."

Неотдавнашното покачване на доходността на 10-годишните облигации вероятно не е приключило, според бележката на DataTrek. "Реалните ставки могат - и трябва - да станат положителни", пише Колас.

"Предстоящите икономически данни почти сигурно ще покажат продължаващ инфлационен натиск." Междувременно внимателно наблюдаваният спред между доходността на 2-годишните и 10-годишните облигации остава положителен, "което е добра новина", каза Колас.

Обръщането на тази част от кривата на доходността, наблюдавано, когато доходността на 2-годишните държавни ценни книжа се повиши над доходността на 10-годишните държавни ценни книжа, исторически е сигнал за задаваща се рецесия.

"При все още положителни спредове държавните облигации казват, че Фед няма да "затегнат прекомерно" и да предизвикат рецесия," според Колас. "Спредът при 2/10 годишните облигации, улавя очакваните повишения на лихвите през последната половина на 2022 г. и през 2023 г."

Десетгодишната доходност минус 2-годишната доходност достигна 18 базисни пункта наскоро, според данни на Федералната резервна банка на Сейнт Луис. Това се сравнява със спред от 30 базисни точки на 15-ти март, ден преди Фед да обяви, че повишава референтната си лихва от почти нулата.

Спредът между 3-месечната и 10-годишната доходност на пазара на държавни облигации на САЩ е друг надежден индикатор за рецесия, но е "безполезен в момента, защото знаем, че Федералният резерв планира дълга серия от повишения на лихвите и те надхвърлят 3- месечен прозорец", допълва Колас.

Украйна пуска военни облигации, ето колко ще струват

Украйна пуска военни облигации, ето колко ще струват

Новината идва на фона на поевтиняване на съществуващите украински облигации