Оспорват се вземания за милиарди левове на кредитори на фалиралата Корпоративна и търговска банка. Това стана ясно от списък, който бе публикуван в Търговския регистър. Той е подписан от новите синдици на банката Ангел Донов, Кристи Маринова и Лазар Илиев, пише днес в. „Стандарт”. 

Най-голямото от оспорваните вземания е 3,703 млрд. лв. на Фонда за гарантиране на влоговете. Това е сумата, която Фондът плати, за да бъдат изплатени гарантираните депозити до 100 хил. евро. 2,2 млрд. бяха собствените пари на ФГВБ, събрани чрез вноски от банките, а останалите бяха дадени на заем от бюджета. Ако оспорването бъде прието, фондът няма да получи нищо от средствата, които ще съберат синдиците на КТБ.

В списъка, в който се оспорват 177 вземания, фигурират и някои от фирмите на банкера Цветан Василев, държавни и частни компании, както и частни лица. Сред най-големите кредитори с оспорени вземания са "Булгаргаз" с над 10 млн. лв., НУРТС - 3,5 млн. плюс още 46,7 млн., "Риск инженеринг" - 7,6 млн., Банката за развитие - 8,4 млн., винзавода "Телиш" - 2,598 млн. лв., "Дунарит" - с 84,6 млн. Има и оспорени сметки с една стотинка в тях, както например на приходната агенция. 

Списъкът може да бъде прочетен на интернет страницата на регистъра. Всеки кредитор има право в 14-дневен срок да получи копие от възражението, което е подадено срещу неговото вземане, се казва в Закона за банковата несъстоятелност. Според него право на възражение срещу приети вземания имат хората и фирмите с такива, други кредитори или акционери с над 25%. Така възможност да направи оспорването има банкерът Цветан Василев, който е мажоритарен акционер в КТБ.

Списъкът не включва кредиторите, които са възразили срещу собствените си вземания от затворената банка.