Още с началото на програмата за количествените улеснения в САЩ през 2008 година много анализатори подчертаха, че ходът с увеличаването на паричното предлагане ще стимулира инфлацията в първата по сила икономика в света. През 2013 година икономист и поставиха под въпрос тази теза, застъпвайки коренно противоположното твърдение - печатането на пари води до дефлация.

На теория постоянното увеличаване на паричното предлагане води до пропорционално увеличаване на всички парични стойности, твърди контратезата, подчертавайки, че излишният капацитет е дефлационен.

Днес, заради глобалната криза, породена от пандемията и войната в Украйна, отново сме свидетели на все по-голямо печатане на пари, както в САЩ, така и в Европа. И независимо дали води до инфлация, или до дефлация, определено не вещае нищо добро, категорични са повечето финансови експерти.

Как печатането на пари създава подоходно неравенство

Как печатането на пари създава подоходно неравенство

Това се наблюдава от пет десетилетия

Печатането на много пари е вредно за икономиката. То води до растеж, но той е анемичен. Освен това създава и подоходно неравенство. Индексът Джини, една от най-популярните мерки за измерване на неравенство в доходите, показва ефектите от необузданото печатане на централната банка на САЩ.

Стойност по-близка до единица показва повече неравенство в доходите; съотношение нула означава пълно равенство на доходите. Разликите в неравенството започват да растат, когато САЩ излязоха от златния стандарт през 1971 година.

Паричната експанзия на практика увеличава и задълбочава неравенството в доходите и богатството за постоянно. Доходите се увеличават непропорционално и така средствата на някои държави и хора в частност се увеличават за сметка на други.

Печатането на пари в ерата на Covid-19 може да доведе до икономически колапс

Печатането на пари в ерата на Covid-19 може да доведе до икономически колапс

Все повече макроикономисти предлагат да се купува повече злато, тъй като щатският долар става безполезен