Петте най-скъпи технологични компании загубиха над $269 млрд. от стойността си в четвъртък, най-лошият ден за американските акции от март, изчислява CNBC.

Microsoft загуби най-много, изтривайки над $80 млрд. от пазарната си капитализация, след като акциите поевтиняха с 5%. Facebook също загуби 5%, а Apple - 4,8%. Alphabet затвори с 4,29% по-ниско, а Amazon - 3,38%.

Почти всички други технологични акции също поевтиняха, като Cisco (-7,91%) и IBM (-9,1%) записаха особено отчетливи спадове. Едно изключение бе Zoom Video, която остана на зелена територия с 0,5% ръст. От началото на годината акциите на компанията се покачиха с 226%.

Пазарният срив в четвъртък, подхранен от увеличение на заразените с Covid-19 в САЩ, потопи Dow Jones Industrial Average с 6,9%, а S&P 500 изтри 5,9%. Това е най-големият еднодневен спад от 16 март насам, когато пазарите загубиха над 11%.

В продължение на месеци инвеститорите залагаха уверено, че САЩ и останалите държави по света ще могат да отворят отново икономиките си без втора вълна на заразените. В понеделник S&P 500 дори успя да изтрие загубите за 2020 г.

Но през последните няколко дни инвеститорите получаваха все повече знаци, че безпроблемното отваряне, на което се надяваха, ще бъде все по-трудно за постигане.

Акциите на банки и производители пострадаха най-много. Bank of America падна с 10%, на производителя Caterpillar падна с 8,2%, а на авиогиганта Boeing - с цели 16%.

В САЩ заразените надхвърлиха 2 млн., а над 110 хил. починаха.

Притесненията се засилват заради прогнозите на Фед, че възстановяване на икономиката ще бъде бавно и неравно. В сряда председателят Джером Пауъл предупреди, че на пазара на труда ще отнеме години да се възстанови от пандемията, а милиони американци няма да могат да се върнат на старата си работа - или дори в същата индустрия. В четвъртък данните показаха, че нови 1,5 млн. американци са подали документи за помощи за безработицата през минаата седмица.

В началните стадии на пандемията инвеститори и анализатори прогнозираха V-образно възстановяване. Но все повече от тях сега казват, че възстановяването ще е бавно и болезнено.

Cboe Volatility Index, познат като "индекс на страха" на Уолстрийт, подскочи с 48% до 40,79 - най-големият еднодневен ръст от над две години. Той следи очакванията на инвеститорите за големи движения при акциите и обикновено расте, когато акциите поевтиняват.

Притесненията от растящия брой заразени засегна не само пазарите в САЩ. Паневропейският Stoxx Europe 600 изтри 4,1%, най-вече заради загуби в акциите на банки, петролни и газови компании и автомобилни производители.Доходността по европейските правителствени облигации също намаля, след като министрите на финансите се срещнаха, за да обсъдят спасителен пакет за региона. В Азия хонконгският Hang Seng падна с 2,3%, японският Nikkei пък изгуби 2,8%.

С поевтиняването на рисковите активи, инвеститорите се обърнаха към златото и правителствения дълг. Златото с доставка за юни се покачи с 1,1% до $1 732 за тройунция. Цените на щатските облигации тръгнаха нагоре, като доходността по бенчмарковия 10-годишен дълг падна до 0,651% от 0,744% в сряда. Доходността пада с покачването на цените на облигациите.

Ще купувате акции? Изчакайте поне три месеца

Ще купувате акции? Изчакайте поне три месеца

Нивата на пазарите са рекордни, а прогнозите за икономиката - мрачни