Държавните глави на страните, които отглеждат кафе, се подготвят да използват тазгодишната среща на Общото събрание на Организацията на обединените нации, за да настояват за по-високи цени от компаниите, които изкупуват и продават суровината, пише Bloomberg.

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро е един от лидерите, който ще се включи в протеста през септември, заедно с колумбийския му колега Иван Дуке, казва Роберто Велес, директор на колумбийската федерация на производителите на кафе. "Не само земеделците, но и техните правителства се оплакват от кафе индустрията", казва той.

През 2019 г. цените на кафето от сорта арабика намаляват до 14-годишно дъно, отчасти и заради ръста на производството в Бразилия, най-големият производител в света. Ниските цени съсипват земеделците в развиващия се свят и повишават мигранцията от Централна Америка към Съединените американски щати, което създава конфликт на Гватемала и съседите ѝ с президента Доналд Тръмп.

Компаниите-изкупвачи плащат с около 30 процента по-малко за суровото кафе на зърна, отколкото са разходите за отглеждането им, казва Велес, но не посочи имена.

Starbucks, запитана от Bloomberg, твърди, че плаща "далеч" над пазарната цена за кафето. Nestle посочва, че ниските цени не са устойчиви и създават проблеми за земеделците, както и че предоставя техническа помощ, която да помогне за намаляване на производствените разходи и за увеличаване на продуктивността.

Снимка 436286

Цените са в щатски долари за паунд (450 гр). Графика: Marcotrends

Консумацията на кафе е рекордна, но цените падат. Защо?

Консумацията на кафе е рекордна, но цените падат. Защо?

От началото на март сортът арабика се търгува на борсата на цени, по-ниски от разходите за отглеждане и обработка