Руският държавен фонд за благосъстояние (официално Национален фонд за благосъстояние) реши да се раздели с всичките си деноминирани в долари активи, за сметка на тези, деноминирани в евро, юан или злато, което и централната банка на Русия все повече предпочита за собствените си резерви, предаде Zero Hedge.

Финансовият министър Антон Силуанов направи това на годишния международен икономически форум в Санкт Петербург. "Можем да направим тази промяна доста бързо, в рамките на един месец," каза той.

Той обясни, че Кремъл предприема мерки за намаляване на експозицията на американските активи, тъй като президентът Байдън заплашва Русия с още икономически санкции след последните хакерски атаки.

Думите на Силуанов означават, че фондът ще трябва да продаде активи за общо 119 млрд. долара, с които да купи такива, които не са деноминирани в долари. Самите продажби вероятно ще бъдат извършени чрез руската централна банка, чрез което ще се прикрият реалните активи, които руският суверенен фонд ще купи.

"Централната банка може да направи тези промени във Фонда на благосъстоянието, без да прибягва до пазарни операции", каза София Донец, икономист в Renaissance Capital в Москва. "Това в известен смисъл е технически въпрос."

"Това е превод на евро от централната банка към фонда за благосъстояние, след което централната банка ще стане притежател на щатските долари и от тях зависи как ще ги управляват. Операцията няма да има въздействие върху пазара", каза Джордан Рочестър, валутен стратег в Nomura International.

Това е поредният ход, с който Русия иска да се освободи от активите си, деноминирани в долари. Малко преди да се стигне до него, страната позволи на суверенния си фонд да инвестира в злато.