През септември средствата на руснаците в банките са намалели с почти 500 милиарда рубли (около 8,3 милиарда долара), което е 1,4% от всички спестявания на граждани.

Това е следствие от повишеното търсене на пари в брой и заминаването на руснаци зад граница след началото на частичната мобилизация, съобщиха от Централната банка на страната, пише РБК.

Както следва от статистиката на Централната банка, това е рекорден отлив след началото на кризата - през февруари 2022 г. от сметките по депозити на физически лица бяха изтеглени общо 1,2 трилиона рубли.

От Централната банка на Русия посочват, че през втората половина на септември е настъпил нов значителен отлив на средства от банките.

"Увеличава се броят на напусналите страната хора, които са взели със себе си пари в брой. Освен това, гражданите са склонни да теглят пари в брой в ситуация на стрес или несигурност, какъвто беше случаят например в началото на годината, но след това обикновено връщат парите си в банките", се казва в обзора на регулатора.

В обзора на Централната банка се отбелязва още, че новото "изтичане" на средства на домакинствата от банките през септември се отнася основно за сметки в чуждестранна валута - през месеца те са намалели със 7,1 милиарда долара, или 427 милиарда рубли.

Това може да се счита и за максимум от март 2022 г., когато валутните сметки и депозити бяха намалели с $9,9 млрд., или 783 млрд. рубли.

От Централната банка отбелязват още, че от началото на октомври банките в Русия са започнали да вдигат лихвите по депозити, за да преустановят оттока на парични средства.

Руската Централна банка изненадващо отново рязко свали основната лихва

Руската Централна банка изненадващо отново рязко свали основната лихва

Очакванията са темпът на инфлацията да се понижава