Саудитският принц Митеб бин Аблула, един от най-старшите членове на саудитското кралско семейство, задържан в рамките на чистката срещу корупцията, е бил освободен, след като е сключил сделка с властите и им е платил над 1 млрд. долара.

Принц Митеб, син на покойния крал Абдула, който доскоро оглавяваше могъщата Национална гвардия на Саудитска Арабия, е освободен във вторник.

Поне трима други задържани членове на саудитския елит също са постигнали подобни споразумения и вече са на свобода, съобщава пред Bloomberg източник близък до разследването.

Прокурорът е освободил няколко от арестуваните, но ще отправи обвинения на най-малко петима други, съобщава източникът. Обвинителят има пълната власт над разследването, от него зависи приемането или отхвърлянето на всяко предложение за споразумение. Негова е и преценката дали да изправи всеки от заподозрините пред съда, или да го освободи.

Освобождаването на принц Митеб е знак, че саудитските власти се опитват да прекратят чистката, която разклати кралството и имаше силен отзвук в световните столици, като анализатори, банкери и дипломати се опитват да оценят влиянието й върху властта в най-големия световен износител на петрол.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, който през последните месеци се наложи като доминиращ лидер в кралството, наскоро заяви, че повечето от задържаните са се съгласили да върнат част от парите, които са спечелили незаконно, в замяна на свободата си. Принцът каза, че властите могат да възстановят до 100 млрд. долара чрез тези сделки.

Петзвезден затвор

Репресиите превърнаха луксозният хотел "Риц-Карлтън" в Рияд в 5-звезден център за задържане за около 200 от най-богатите и най-влиятелни хора в Саудитска Арабия.

Сред тях са най-богатият човек в кралството - принц Ал-Уалид бин Талал, който е световноизвестен инвеститор, племенник на краля и братовчед на принц Мохамед, както и строителният магнат и милиардер Мохамед ал Амуди.

Главният прокурор на Саудитска Арабия Шейх Сауд Ал Мохб заяви, че заподозрените получават правен достъп. Неговата служба обаче все още не публикува подробности за обвиненията, нито позволява достъп на заподозрените и техните адвокати, което затруднява независимата оценка на делата.

Непрозрачността на системата обаче не отнема "политическия капитал, който принц Мохамед вероятно е натрупал пред саудитската общественост", обявявайки война на корупцията, смята Хани Сабра, основател на базирания в Ню Йорк Alef Advisory.

"Продължаваме да вярваме, че рисковите вътрешни маневри на принца вероятно ще успеят", предвижда той.

Крал Салман уволни принц Митеб малко преди полунощ на 4 ноември и обяви създаването на антикорупционна комисия, ръководена от престолонаследника принц Мохамед. Арестът на принц Митеб засили спекулациите, че целта на репресиите е най-вече утвърждаване на абсолютната властта на престолонаследника. Принц Мохамед обаче отхвърли това твърдение като "абсурдно" в скорошно интервю.