Цените на суровините растат и предизвикват дебат дали ни очаква продължителен период на покачване. Историята на пазарите обаче подсказва, че условията не са подходящи за очаквания суперцикъл, пише The Wall Street Journal.

Цените на петрола се изкачиха с 82% от края на ноември насам. Медта е по-скъпа, отколкото беше през 2011 г. Храните не са стрували толкова от 2014 г. насам.

Това кара някои инвеститори и анализатори да твърдят, че сме в ранните етапи на суперцикъл — период, в който цените на добитъка, зърнените култури, металите, петрола и природния газ ще се покачват безспирно в следващите години, или дори десетилетия. Дълъг период на покачване ще даде на инвеститорите възможност да спечелят от дългосрочни залози върху борсово търгувани продукти, които следят цените на суровините. Възможността за подобно дългосрочно покачване на всички тях в тандем е малка, а подобни суперцикли са изключителна рядкост в историята. В миналото те са се случвали, когато голяма икономика като САЩ или Китай преминават през период на бърза индустриализация или урбанизация, създавайки търсене на суровини, на което предлагането не може да смогне.

Икономисти казват, че сега не виждат подобен катализатор. Бързата експанзия на световната икономика през тази и следващата година ще подкрепят търсенето. Но след това мнгоо анализатори смятат, че търсене на петрола, например, ще спадне.

"Струва си инвеститорите и централните банкери да бъдат скептични, когато са изправени пред характеризиране на развитието през последните 6 до 12 месеца като началото на нов суперцикъл", посочва Дейвид Джакс, професор в сингапурския Yale-NUS College, изучавал историята на пазарите на суровини.

Цените на суровините са важен батометър за финансовите пазари. Покачващите се цени на бензина и енергията допринесоха за умерено покачване на инфлацията в САЩ по-рано тази година. Очакванията за скок на потребителските цени покачиха и доходността по американските държавни облигации и охладиха част от фондовите пазари.

Когато цените на суровините растат за продължителен период от време, се случва едно от три неща. Първото е икономически шок, както по време на рецесията от 70-те, причинена частично от арабското петролно ембарго. Второто е покачване на предлагането, тъй като миньори, производители на енергия и земеделци искат да се възползват от повишението на цените. С течение на времето хората преминават към по-евтини алтернативи.

Коригирани спрямо инфлацията, цените на петрола в САЩ през 2020 г. са под нивата им от 2008 и 1980 г., макар че са двойни спрямо 1945 г. Цените на зърнените култури намаляват от Втората световна война насам благодарение на новите технологии, които свиват разходите.

Последният суперцикъл бе в края на 90-те години на миналия век, когато бързата експанзия на индустрията и градовете в Китай отприщи вълна от търсене, казва Даниел Джерет, главен инвестиционен директор в Stategy Capital. Предлагането не успя да реагира и цените подскочиха. "Случва ли се нещо такова сега? Не смятам", казва той.Воденият от Китай суперцикъл започна с цените на петрол и медта при най-ниските им нива от над десетилетие. Сега случаят не е такъв: цените на медта, например, са близо до рекорден връх.

Настоящата прогноза е особено сложна заради няколко сили, които си съперничат.

Някои суровини бяха повдигнати от ралито, което обзе голяма част от пазарите през 2020 г. Сега входящите потоци към ценните метали обаче започват да се обръщат.

Големият въпрос е как политиката по намаляване на въглеродните емисии ще промени баланса на търсенето и предлагането за различните суровини. Преминаването към по-чисти източници на енергия вероятно ще подхрани търсенето на метали като мед и никел, казват биковете. Преди тези усилия да убият търсенето на бензин и дизел, недостигът на нови инвестиции в петролната индустрия вероятно ще покачи и цените на черното злато.

Засега обаче петролните пазари остават високо благодарение на картела ОПЕК и Русия, които отказват да добиват, за да поддържат цените. Намалението на добива и възстановяването на търсенето в Китай и Индия помогнаха за покачване на цените на петрола след срива от миналата пролет. Някои инвеститори дори залагат, че те могат да прехвърлят пика от $148 за барел от 2008 г.

Една от причините е, че САЩ няма да успее да отговори на възстановеното търсене заради ограниченията при сондирането на федерална земя и затягането на коланите от производителите, казва Кристиян Малек, директор в JP Morgan Chase. Намаляването на емисиите при добива ще увеличи разходите за производство, а големите петролни компании сега започват да инвестират във възобновяема енергия, а не в петрол, добавя той.

Цените на медта от своя страна се покачиха с 67% тази година до около $9 100 за метричен тон в Лондон. Goldman Sachs прогнозира пик от $10 500 през следващите 12 месеца заради прехода към чиста енергия.

Но и тук има предизвикателства. Цените на металите се възползваха от ръст на търсенето и на възстановяването на икономиките след локдауна. И двата фактора скоро ще избледнеят. И ще минат години преди зелената инфраструктура и технологии да успеят да започнат да се нуждаят от метали като литий с такъв темп, че да задвижат цените на горе, казват анализатори.

Трейдърите казват, че към момента има достатъчни запаси мед. Teck Resources, Ivanhoe Mines и други пък започват добива от нови мини през следващите години.

Настоящият ръст на цените на металите отчасти се дължи на същите сили, които движеха покачването при акциите миналата година — ниските лихви и излишъка на пари на пазарите.