Няма опасност за валутния борд в България, заяви за БНР американският финансист Стив Ханке. "Бащата" на валутния борд у нас коментира, че банковият надзор в страната ни може да се определи като добър, особено след като системата оцеля при две международни кризи.

Стив Ханке призова българският народ да не се паникьосва и да не вярва на слухове. Той подчерта, че корупцията остава "ахилесовата пета" на страната ни. По думите му в България има много корумпирани хора и много трудно могат да бъдат държани далеч от банките. Според финансиста БНБ е постъпила по най-правилния начин в ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ) и се е намесила веднага, след като е видяла проблема.

Професор Стив Ханке заяви още, че банковите регулации в България са по-добри от тези в Европейския съюз. По повод на спекулациите относно приемането на еврото специалистът е категоричен, че левът няма да се обезцени. Богатите спекулират.

По думите му ако България премахне дисциплиниращите механизми на валутния борд, ще последва съдбата на съседна Гърция.

В статия за "Файненшъл Таймс" професор Стив Ханке заяви, че България щеше да прилича на Украйна, ако не беше приела дисциплиниращата финансова система през 1997 година. Ето какво казва още той:

"Когато комунизмът най-накрая неизбежно се срина, икономиката на България изглеждаше безнадеждно - бе по-изостанала от почти всички останали в комунистическия блок, включително от украинската."

Точно тогава Ханке става съветник на президента Петър Стоянов и така помага за спасяването на икономиката ни. Според финансиста страната ни все още не е пазарна икономика, но пък бележи развитие. По думите на Ханке ако Украйна беше предприела стъпките на България, сега страната нямаше да се разпада.