Борсовата цена на златото в четвъртък сутринта е под 1700 долара за тройунция, инвеститорите очакват увеличение на основните лихви от световните централни банки.

Данните от началото на днешната търговията показват цена на августовските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex от $1690,5 за тройунция, което е понижение с $9,7, или 0,57%.

На спот пазара жълтитет кюлчета се продавта по 1692,86 долара за тройунция, съобщава Ройтерс.

Цената на септемврийските фючърси на среброто в същото врме се понижава с 0,74% до 18,53 долара за унция.

Основното внимание на трейдърите е насочено към политиката на големите централни банки по отношение на основния лихвен процент. По-късно в четвъртък Европейската централна банка може да повиши основния си лихвен процент за първи път от 2011 г. Анализаторите очакват увеличение от 25 базисни пункта, въпреки че медиите съобщават за потенциал за увеличение от 50 базисни пункта.

Следващото заседание на Федералния резерв на САЩ е насрочено за следващата седмица. Според CME Group 67% от анализаторите прогнозират увеличение от 75 базисни пункта до 2,25-2,5%, докато 33% от анализаторите прогнозират увеличение от 100 базисни пункта наведнъж до диапазон на базовата лихвена ставка от 2,5 до 2,75%.

Златото е особено чувствително към повишаването на лихвените проценти на Фед, тъй като традиционно това подкрепя курса на долара,. А това прави благородния метал по-малко изгоден, когато се купува от инвеститори, опериращи в друга валута.