Цената на златото в понеделник сутринта леко спада след сесиите на растеж от предишните седмици, докато инвеститорите оценяват ситуацията около пандемията на коронавируса.

Според данните от началото на днешната търговия, цената на августовските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк намалява с 0,19%, или с $3,5 - до $ 1 811,5 за тройунция.

Септемврийските фючърси за сребро в същото време поевтиняват с 1,1% до 25,512 долара за унция.

Цената на златото не показва уверена динамика в началото на седмицата, след като металът беше поскъпвал четири поредни седмици. През това време стойността на благородния метал се повиши общо с 2,6%.

Корекционното поевтиняване на златото до известна степен се ограничава от отслабването на долара спрямо йената и рисковете от пандемията. Така при сутрешната търговия в понеделник доларът се обезценява спрямо йената с 0,1%, докато остава стабилен спрямо основните световни валути. По-евтиният долар прави метала по-достъпен, когато се купува в друга валута, което повишава търсенето на злато.

В същото време по-надеждното като актив злато се предпочита от инвеститорите по време на висока несигурност. Вариантът "делта" на коронавируса поражда загриженост сред търговците относно перспективите за икономическо възстановяване, което повишава търсенето на по-надеждни активи.