Турската лира поскъпна рязко срещу основните валути късно в понеделник, след като президентът Ердоган представи редица мерки, които целят да защитят спестяванията на турците от промените в курса на валутата, пише Bloomberg.

Лирата поскъпна с 23 процента срещу долара в понеделник — най-големият еднодневен ръст от 1983 г. Във вторник ръстът продължи и общо валутата успя да възстанови почти 40 процента от стойността си срещу американската валута.

Снимка 558002

Малко след 8 часа българско време един долар купува 11,23 лири, при над 18,36 вчера. В началото на годината лирата се обменяше за 7 за долар.

С ралито от снощи и днес турската лира изтри загубите от последния месец.

Късно в понеделник Ердоган съобщи, че правителството ще покрие загубите на турците, които имат влогове в лири, ако спадът в обменния курс срещу основните валути спадне под лихвите, обещани от банките. Подробности засега липсват.

"Това може да е сигнал, че най-лошото за лирата вече е приключило, ако програмата успее да възстанови доверието сред депозантите", коментира Тод Шуберт, директор в Bank of Singapore.

Целта на мерките на правителството е да охлади апетита на турците за американски долари и да сложи край на тримесечния спад на турската лира. Но как точно ще реагират инвеститорите, остава да видим.

Брендан Макена, валутен стратег в Wells Fargo, коментира още, че успехът на мярката ще зависи и от доверието на инвеститорите в институциите — което бе сериозно разклатено през последните месеци.

Преди възстановяването от последните два дни лирата загуби половината си стойност срещу американския долар от септември насам.

Главозамайващият спад предизвика притеснения сред инвеститори и икономисти относно потенциална банкова криза в Турция. Особено притеснение в понеделник, преди изявлението, бе значителният ръст на разходите за покриване на кредитите в американски долари в южната ни съседка. Доходността по доларови облигации на стойност $1 млрд. с матуритет 2022 г. се покачи до 7,3 процента в понеделник — при 3,1 процента в началото на годината. Лихвите по друга емисия на стойност $2,25 млрд. и матуритет през 2031 г. достигна $8,26 процента.

Голяма част от тях се държат от турските банки и повишението на доходността може да отразява затруднения във финансовата система да бъдат намерени долари за изплащане на задълженията или за покриване на търсенето сред турците.

Над половината от депозитите в Турция са в чуждестранна валута, по данни на централната банка. В миналото турските банки са заемали чуждестранни валути на централната банка, която от своя страна ги продава, за да стабилизира лирата. Ако турските спестители и бизнеси поискат да получат парите си или да ги преместят извън страната, финансовата система може да се изправи пред проблем, коментира The Wall Street Journal.