Турският министър на финансите и финансите Нуреддин Небати заяви, че обменният курс на лирата на свободния пазар се е стабилизирал, а размерът на защитените сметки в националната валута е достигнал 91,5 милиарда лири.

"Обменният курс вече не е предмет на обсъждане. Валутните курсове се стабилизираха на свободния пазар, сега ги премахваме от нашия дневен ред. От вчера достигнахме обем от 91,5 милиарда лири в защитена валутна депозитна сметка в турски лира", цитира думите на Небати агенция "Анадолу".

В сряда сутринта, към 11 часа българско време, пазарният обменен курс на турската валута спрямо американската е 13,44 лири за един долар.

Финансовата система на Турция преживява трудни времена поради обезценяването на националната валута. То се ускори рязко след няколко последователни намаления на основния лихвен процент на централната банка. На 20 декември цената на долара достигна рекордните 18,4 лири, докато през януари миналата година той струваше 7,4 лири. Днес обменният курс на турската валута спрямо американската е около 13,45 лира за един долар

Въпреки това, след изявленията на турския президент Тайип Ердоган за нови мерки за противодействие на волатилността, курсът на лирата рязко се повиши в края на декември.

Турският президент е привърженик за понижаване на основната лихва, като твърди, че това ще намали инфлацията. Той смени шефа на централната банка три пъти от юли 2019 г. насам и два пъти от ноември 2021 г. - министъра на финансите. Лидерите на опозицията обвиниха Ердоган в икономическа некомпетентност и призоваха за предсрочни избори. Турският лидер отхвърли призива, като каза, че президентските и парламентарните избори в Турция ще се проведат по план през юни 2023 г., припомня 1prime.ru.