Зимбабве се кани да се върне крачка назад към валутата си и тези планове отприщиха страх у хората в страната, че кризата с инфлация от 500 милиарда процента може да се повтори. Само преди седем години африканската нация "изостави" своя долар, като това доведе до неудържим ръст на инфлацията.

"Съвсем скоро държавата трябва да емитира т.нар. дългови или кредитни пари, които ще бъдат фиксирани към курса на щатския долар с деноминация между 2 и 5 долара", коментира гуверньорът на Централната банка на Зимбабве Джон Мангудя.

Въпросните дългови пари са по-различни от книжните, като те изпълняват функцията на платежно средство, а не са средство за обръщение. Те се емитират от емисионна банка, като след време трябва да се върнат към нея.

Целта е с пускането на валутата тя да бъде използвана за разплащания успоредно с кошницата от основни валути, които бяха въведени в Зимбабве от 2009 година, когато беше сложен краят на местния долар.

След първото съобщение на Централната банка за готвената промяна в различни части на страната се проведоха протести. Тогава от финансовата институция обясниха, че банкнотите ще бъдат законно платежно средство само в африканската държава.

Тогава търговските банки ограничиха тегленията с цел да предотврати рязкото намаляване на резервите в щатски долари, които са използвани в 95% от трансакциите в страната. Там се използват още осем валути, включително южноафрикански ранд, евро, британски паунд и китайски юан.

Зимбабве ще пристъпи към подобна драстична промяна на фона на остра ликвидна криза, която принуди правителството на страната да забави плащанията на държавните служители в последните месеци. Освен това страната изплаща дългове в размер на милиарди долари към Международния валутен фонд, Световната банка и Африканската банка за развитие. 

За да бъдат пусканати дълговите пари обаче африканската държава ще трябва да осигури финансиране от около 200 милиона долара. Все още не е сигурно кой кредитор ще се съгласи да отпусне подобна сума на правителството в Зимбабве.