Компания от Виетнам измами 32 000 души и ги ощети с около 660 милиона долара чрез инвестиция в криптовалути. Това е най-голямата измама с виртуални валути в историята на страната.

Разположената в Хошимин Modern Tech е ръководела 2 фалшиви проекта, представяйки се за официален дилър на криптовалутите Ifan и Pincoin в страната и провеждайки първоначални монетни предлагания от тяхно име.

Ifan е пуснат на пазара като "най-модерната социална мрежа" за известни личности и художници, позволявайки им по-добра връзка с техните фенове. Pincoin е представен просто като "инвестиционна възможност", обещаваща до 40% от месечната печалба. Криптовалутата твърди, че е под надзора на т. нар. Фондация PIN.

Инвеститорите са лъгани, че стойността на получените от тях монети ще скочи до небесата, щом стигнат до вторичния пазар. Компанията им обещава и 8% комисионна за всеки привлечен нов член.

Modern Tech обаче спира да плаща бонусите в реални пари, а в криптомонети. Инвеститорите виждат стойността на вложеното на дневна база, но не могат да ги изтеглят в брой. Така вложителите постепенно разбират, че стават участници в пирамида.

Десетки недоволни инвеститори се събраха пред централния офис на компанията, протестирайки срещу нея и настоявайки да получат обратно парите си.

След протестите, властите се намесиха. Вицепремиерът на Виетнам Вуонг Дин Хуе разпореди разследване на измамата. Висшият политик е заръчал на 6 министерства "бързо да обмислят и да се справят с измамата".

Смята се, че разследването и последиците от него ще засегнат слабо регулирания пазар на монетни предлагания в азиатската страна.

Министър-председателят на страната Нгуен Суан Фук призова финансовите компании в страната да избягват обработването на плащания в криптовалута, които властите обявиха за незаконни.

Първоначалните монетни предлагания позволиха на някои легитимни блокчейн компании бързо да наберат средства, продавайки криптовалута на инвеститори, но в предлаганията имаше и доклади за нарушения.

Правителствата по света все повече регулират криптопазара, а председателят на Комисията по ценни книжа и борси в САЩ Джей Клейтън заяви, че е изненадан от количеството измами, свързани с монетните предлагания.