През ноември в Китай индексът на потребителските цени отбеляза първото си свиване от Голямата рецесия насам, като индикаторът се понижи с 0,5% на годишна основа, сочат данните на местната статистика.

Най-голямо е понижението при цените на хранителните стоки, които се свиват с 2% през миналия месец, след като бяха нараснали с 2,2% на годишна основа през октомври. При нехранителните поевтиняването е маргинално - от 0,1%, след като месец по-рано те стагнираха.

Докато цената на яйцата се понижава с впечатляващите 17,1% спрямо същия месец на миналата година, свежите зеленчуци поскъпват с почти 9% след ръст от почти 17% през октомври.

Доларът се обезценява спрямо паунда, еврото и юана

Доларът се обезценява спрямо паунда, еврото и юана

Това се дължи главно на новината около новите мерки в подкрепа на американската икономика

Според Goldman Sachs, индексът на потребителските цени в страната ще остане нисък през следващите месеци заради продължаващото поевтиняване на цените на хранителните продукти. От друга страна, при производителите ще се наблюдава обратната тенденция - на поскъпване на производствените цени, предаде Zero Hedge. Причината за това е поскъпването на производствените фактори.

"Човек се чуди колко дълго Пекин ще позволи това и докога лихвите в Китай ще останат толкова високи, колкото са днес, преди Политбюро да капитулира и да осъзнае, че трябва агресивно да девалвира поевтиняващата си валута и да компенсира за обезценяващия се долар, ако се надява да овладее дефлацията", посочват от Zero Hedge.

Според медията е само въпрос на време, преди управляващите да се намесят, за да овладеят понижаването на индекса и да девалвират отново валутата си - нещо, за което те търпят обвинения и санкции от администрацията на Тръмп.