В петък щатският долар се понижава по отношение на еврото и британския паунд, като умерено се покачва спрямо йената. Китайската валута поскъпва.

Двигател за тази динамика на валутния пазар е основно новината за съгласието на лидера на републиканското мнозинство в американския сенат Мич Макконъл да възобнови преговорите за нови мерки в подкрепа на американската икономика.

Ръководителят на демократичното малцинство в американския сенат Чък Шумер заяви в четвъртък, че Мич Макконъл се е съгласил да възобнови преговорите с демократите за нов пакет от мерки за подкрепа на американската икономика на фона на продължаващото нарастване на заболеваемостта от коронавирус в страната, пише CNBC.

Американският министър на финансите Стивън Мнучин от своя страна в писмо до ръководителя на Федералната резервна система (FRS) Джеръм Пауъл заяви в четвъртък, че някои програми за спешно кредитиране няма да бъдат удължени след 31 декември.

Междувременно гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард обеща масивен стимулационен пакет от ЕЦБ през декември, отбелязвайки, че икономиката на еврозоната вероятно ще бъде "сериозно засегната" от бързото разрастване на епидемията от COVID-19 и новите ограничителни мерки.

Йената поевтинява. Потребителските цени в Япония през октомври спаднаха с 0,4% на годишна база след нулева промяна месец по-рано, съобщи Министерството на вътрешните работи и комуникациите на страната. Това е най-големият спад от повече от четири години. Анализаторите средно прогнозираха спад от 0,3%, съобщава Trading Economics.

Британският фунт стерлинг поскъпва спрямо долара и еврото. Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние обяви спиране на преговорите между Лондон и Брюксел по търговски въпроси поради открития случай на заразяване с коронавирус в член на европейската делегация.

Индексът на потребителско доверие в Обединеното кралство падна през ноември за втори пореден месец поради възобновяването на ограничителни мерки за ограничаване на "втората вълна" от коронавирусна инфекция. Показателят се понижава до минус 33 пункта спрямо минус 31 пункта през октомври. Това е най-ниското ниво от април-май на тази година, когато стойността на индекса отчете минус 34 пункта.

В петък сутринта общата валута поскъпна спрямо американската до $1,1883 за едно евро от $1,1875 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската се повиши до 103,80 йени за долар в сравнение с 103,74 йени за долар в четвъртък.

За едно евро днес на пазара дават 123,35 йени срещу 123,19 йени за евро в края на търговията вчера.

Британската лира поскъпна спрямо долара с 0,15%, до $1,3821 за паунд при $1,3261 за паунд, и спрямо еврото - до 1,1175 евро за паунд от 1,1170 евро за паунд при закриването на сесията в четвъртък.

Китайската валута поскъпва. Китайската народна банка запази основния си лихвен процент (loan prime rate, LPR) непроменен за седмия пореден месец, тъй като икономиката продължава да се възстановява от кризата с COVID-19. Годишният LPR остава на ниво от 3.85% годишно.

Доларът падна спрямо юана с 0,13% - до 6,5751 юана за долар в сравнение с 6,5838 юана в края на предишната търговия

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес загуби 0,07%. По-широкият индекс WSJ Dollar падна с 0,04%.