2017 година беше посрещната под опасенията от политически и икономически рискове, които се очакваше да разтърсят Еврозоната. В средата на годината обаче нещата изглеждат по доста по-различен начин и има основание да се смята, че настоящите 12 месеца могат да бъдат най-добрите за единната валута от десетилетие насам.

През тази седмица еврото удари 6-месечен връх спрямо щатския долар и така влезе в топ 10 на най-добре представящите се валути през първата половина на 2017 година.

Развитието на изборите в Холандия и Франция, по-добрите от очакваното икономически резултати и нарастналият размер на капиталови потоци към пазарите от Еврозоната накараха инвеститорите да погледнат с повече доверие към европейската валута.

"Забелязва се тенденция на повече хедж фондове, които се присъединяват към търговията с евро", коментира Атанасиос Вамвакидис от Bank of America Merrill Lynch.

Еврото се изкачи с повече от 6% в сравнение с щатския долар през тази година, като отчете най-големия годишен ръст от 2007 година насам. В сряда то достигна до 1,1180 долара за евро, пише Bloomberg.

Редица банки, включително Credit Agricole, UniCredit и ING повишиха прогнозите си за единната валута, като последната допуска курсът й да нарасне до 1,20 долара за евро в средата на 2018 година.

Този успех дойде на фона на поевтиняване с общо 23 на сто на еврото през последните три години.

"Вече виждаме еврото да се върви успоредно с положителните икономически резултати", казва експертът от Morgan Stanley Ханс Редекер и допълва: "По-голям растеж означава по-силно евро".