Глобалните застрахователни обезщетения поради природни бедствия през първата половина на 2023 г. възлизат на около 50 милиарда долара, според оценки на Swiss Re Institute, аналитичен клон на швейцарската презастрахователна компания.

Сумата е най-голямата от 2011 г. насам, като експертите на Swiss Re отдават това както на бързото нарастване на броя на застрахованите имоти, така и на ефекта от глобалното затопляне.

Щети за 1,5 милиарда евро върху реколтата: Това са оценките след проливните дъжове в Италия

Щети за 1,5 милиарда евро върху реколтата: Това са оценките след проливните дъжове в Италия

Правителството задели 30 милиона евро за справяне с непосредственото въздействие на извънредната ситуация

Бури и наводнения

Приблизително две трети от исковете през първата половина на годината са свързани с последиците от бурите в САЩ, характеризиращи се с обилни валежи, силни ветрове и резки температурни промени. Подобни природни бедствия са се превърнали в "един от доминиращите глобални двигатели" на застраховани загуби, отбелязват от Swiss Re.

Други скъпи събития за застрахователната индустрия през първата половина на тази година включват наводнения в Нова Зеландия и Европа.

В САЩ серия от силни гръмотевични бури генерира $34 милиарда застраховани искове през първата половина на 2023 г., най-високата застрахователна загуба за период от шест месеца. Десет събития доведоха до загуби от 1 милиард долара или повече всяко, в сравнение със средно шест такива събития през предходните десет години. Най-засегнатият щат беше Тексас.

Нова Зеландия беше засегната от две тежки метеорологични явления само с две седмици разлика в началото на 2023 г., което подчертава нарастващия риск от свързани с времето опасности за големите градски центрове. По-специално, Северният остров на Нова Зеландия беше силно засегнат през първото тримесечие от тежки наводнения в Окланд, най-големият град в страната, а другите от циклона Габриел. И двете събития се превърнаха в двете най-скъпи искове, свързани с времето в Нова Зеландия от 1970 г. насам, с изчислена обща загуба от 2,3 милиарда долара.

Световната банка: Физическите щети от земетресенията в Турция са за $34,2 милиарда

Световната банка: Физическите щети от земетресенията в Турция са за $34,2 милиарда

Ще се намали и прогнозният ръст на брутния вътрешен продукт на страната през тази година

Най-скъпото бедствие

Земетресенията продължават да причиняват някои от най-лошите хуманитарни и финансови последици. Най-скъпото бедствие по отношение както на икономическите, така и на застрахователните загуби беше земетресението в Турция и Сирия, което причини материални щети и засегна поминъка на милиони хора в региона.

Според Swiss Re застрахованите загуби се оценяват на 5,3 милиарда долара, докато предварителните икономически загуби се оценяват на 34 милиарда долара, изчисли Световната банка.

Проливни дъждове в района на Емилия-Романя в Северна Италия в средата на май доведоха до широко разпространени наводнения и над 0,6 милиарда долара очаквани застрахователни загуби, най-скъпото метеорологично събитие в страната от 1970 г. насам. Икономическите загуби се оценяват на 10 милиарда долара. Като се има предвид, че 94% от загубите в Италия са незастраховани, става ясна важната роля на застраховането като средство за защитата и подпомагане на домакинствата да увеличат финансовата си устойчивост срещу природни бедствия.

През първата половина на 2023 г. общите икономически щети от природни бедствия са били 120 милиарда долара в сравнение със 123 милиарда долара предходната година, което е с 46% повече от средната стойност за последните десет години.