Двете големи земетресения, които удариха Турция на 6 февруари са причинили физически щети за 34,2 милиарда долара. Общите разходи обаче за реконструкция и възстановяване, може да се окажат два пъти по-високи. Това стана ясно от оценката на Световната банка в понеделник.

Според нея земетресенията ще намалят прогнозния ръст на брутния вътрешен продукт на Турция от 3,5% до 4% през 2023 г. Това заяви директорът на Световната банка за Турция Умберто Лопес, цитиран от Reuters.

Банката ще публикува отделна оценка на щетите за Сирия във вторник. Според вицепрезидентът на Групата на Световната банка за Европа и Централна Азия Анна Бьерде, ситуацията там е катастрофална.

Колко струва на Турция опустошителното земетресение

Колко струва на Турция опустошителното земетресение

Най-големи финансово са загубите на жилищен фонд

По думите на Бьерде първоначалната оценка на щетите за Турция от 34,2 милиарда долара се равнява на около 4% от нейната икономическа продукция през 2021 г., но тук не са включени косвени разходи или вторични въздействия върху растежа на нейната икономика или последното земетресение преди седмица.

"Разходите за реконструкция могат да надхвърлят два до три пъти очакваните преки физически щети", коментира още тя.

Земетресенията са били последвани от над 7500 вторични труса, създавайки най-голямото подобно бедствие, сполетяло Турция от над 80 години.

Според докладът на банката за глобална оценка на щетите след бедствия 1,25 милиона души са останали, заради частични или пълно разрушение на жилищата им.

Най-тежките щети са в 11 провинции в Южна Турция, където бедността е нещо обичайно. Там има и повече от 1,7 милиона сирийски бежанци или около половината от общото население на сирийски бежанци в Турция, се казва в доклада.

Световната банка предостави помощ от 780 милиона долара за Турция и 1 милиард долара в нов проект за спешно възстановяване.