Австралийската компания Titomic създаде най-големият и най-бърз метален 3D принтер в света. Съоръжението с размери на автобус може да прави сложни части за крила на самолети с дължина близо 9 метра, както и да отпечатва рамки за велосипеди само за 25 минути.

Технологията, която може да предизвика революция в модерната производствена индустрия, привлече интереса и на чужди компании, като италианската Fincantieri ще използва технологията в своите корабостроителници.

"Само преди една година хората смятаха, че няма да е възможно да се използва този тип печат, за да се правят големи метални части за индустрията. Сега го правим по-бързо и в по-голям мащаб от всеки друг", каза пред австралийски медии Джеф Ланг, изпълнителен директор на Titomic.

Технологията е разработена съвместно с националната научна агенция на Австралия, която е адаптирала съществуваща технология за нуждите на компанията.

Отпечатаните компоненти може да не са толкова здрави, колкото произведените по традиционен метод, и може да е нужна допълнителна обработка след създаването им. Въпреки това те ще се доближават максимално до установените стандарти.

Революционна технология

Снимка 357171

Източник: Titomic

Чрез използването на триизмерни цифрови модели, триизмерният печат позволява създаването на по-сложни и леки структури в сравнение с традиционните производствени методи и с по-малко отпадъци от материали.

Според някои експерти това би могло да стимулира връщането от масово производство към местно производство на пазарите, където се продават продуктите.

"Триизмерното отпечатване премахва елемента на разходите за труд в производството чрез автоматизиране на процесите", посочва Милан Бранд, професор по инженерство в технологичния университет RMIT в Австралия.

Технологията вече разтърсва някои напреднали производствени сектори, като до 2021 г. 3/4 от самолетите ще използват с 3D отпечатани компоненти. 1/5 от 100-те най-големи световни компании за потребителски стоки ще използват 3D печат за създаване на потребителски продукти до тогава, прогнозира изследователската компания Gartner.