През април Apple нови още един iPhone в гамата си. Наследникът на изключително успешния iPhone SE вече може да бъде поръчан и в България, а доставките започват на 13 май. Ясна вече е и цената: 930 лева без договор при два от мобилните оператори. Въпросът е за кого е предназначен моделът и струва ли си парите?

iPhone SE 2020 бе представен четири години след оригиналния SE. Рецептата е същата: класически и обичан дизайн, в комбинация с обновени характеристики и (по-)ниска цена.

Новият модел използва "тялото" на iPhone 8 - последният от дългата серия, започнала с iPhone 6 през далечната вече 2014 г. Именно външният вид на телефона е най-спорният момент: през 2020 г. толкова дебели рамки вече не би трябвало да са приемливи. Но решението Apple да използва този дизайн не е случайно и затова си има две основни и много важни причини.

Първата причина е, разбира се, цената. Под една или друга форма компанията произвежда телефони с подобен дизайн от 2014 г. и вече е успяла да направи процеса възможно най-ефективен - и евтин. Наличието на части и "ошлайфаното" производство прави възможна ниската цена - едва $399 за САЩ.

Втората причина е, че Apple вече предлага три модела от края на 2019 г., които са с модерен дизайн с тънки рамки и без бутон. Проблемът пред компанията е, че не всички потребители търсят най-новия и модерен дизайн. Някои от тях не искат да се разделят с бутоните и предпочитат сензора за пръстови отпечатъци пред FaceID. И пред тях единствената възможност досега бе да си купят морално остарелия вече iPhone 8, от чието представяне до днес минаха две години и половина.

Снимка 478340

Източник: iStock

Важно е да отбележим, че този тип хора са сред основната група, към които компанията се стреми. В голямата си част те вероятно са по-възрастни хора, които имат нуждата от телефон, който да служи на нуждите им - а не от най-новата "играчка" на висока цена.

Втората група са потребителите в развиващите се пазари, чиято покупателна способност е по-ниска. По ирония на съдбата (или съвсем нормална закономерност) те плащат значително повече и като абсолютна стойност за вносните потребителски стоки. Изследване от 2019 г. показва, че потребителите в Бразилия плащат 164% повече за iPhone, отколкото потребителите в САЩ. Това се дължи на различните мита и други данъци, като ДДС, които държавите сами определят. Ще отбележим и само няколко подобни пазара: Турция (150% повече), Индия (131% повече), Русия (127% повече). А общия брой на живеещите на тези четири държави е колосалните 1,8 млрд. души, или почти една четвърт от световното население.

В България разликата в цената е около 30%, но все пак и тук тя все още е основен фактор при избора на телефон - особено в разгара на криза, за която икономистите казват, че ще бъде по-тежка от Голямата депресия.

Снимка 476116

Източник: Facebook / NovMac - Apple online store

Огромното население на изброените държави представлява възможност, която компания като Apple не може да си позволи да изпусне. Особено в светлината на последните промени във фокуса на компанията, която като че ли достигна пик в продажбите на iPhone и сега се насочи към продажбата на услуги (Apple Music, TV+ и др.) и аксесоари (AirPods и други), които съпътстват устройствата. А най-добрият начин потребител да се възползва от тях, е да ползва и iPhone.

Но, да се върнем на самия телефон. Освен същия дизайн, намираме и същия 4,7" Retina дисплей, който дори не е OLED. Но това не трябва да ви заблуждава - това остава един от най-добрите екрани и единственото оплакване към него може да е размерът - все пак настоящите предложения от други компании са в порядъка на над 6 инча. Но отново, не всички търсят едно и също. Любопитна подробност е, че "сляп тест" на международно технологично издание наскоро показа, че хората предпочитат LCD екрана на iPhone 11 (който е по същата технология, като този в iPhone SE и със същия брой пиксели за инч) пред OLED екрана на конкурентен модел с Android, което се дължи на внимателната му настройка от страна на Apple.

Перспективата да носим маски още дълго време заради коронавируса е нещо, което ни кара да се замислим за предимствата на сензорите за пръстови отпечатъци пред лицевото разпознаване, което се справя трудно, когато сме закрили половината си лице. Тук намираме точно TouchID - технология, която директно е прехвърлена от iPhone 8 на новия модел.

За да сложим край на частта за външния вид и дизайна и да преминем към по-интересното, трябва да отбележим, че iPhone SE има IP67 сертификат за устойчивост на напръскване и прах.

Голямото предимство на iPhone SE се крие "под капака". Става въпрос, разбира се, за процесора A13 Bionic, който се използва и във върховите модели iPhone 11 Pro. Това е най-бързият процесор, слаган в мобилен телефон, а това определено е от значение. Освен че игрите и приложенията вървят супер бързо, наличието на последния и най-добър процесор гарантира, че телефонът ще работи безпроблемно няколко години. В комбинация с това, че Apple е известна, че поддържа старите си устройства отлично (iPhone 6S от 2015 г. и оригиналното SE получиха последната версия на операционната система и всички необходими за сигурността "кръпки") означава, че може да разчитате на новия iPhone SE да ви служи вярно дори и 4-5 години.

Снимка 476063

Източник: Apple

Камерата е друга силна страна на модела, макар и да тази в iPhone SE да не е на същото ниво, като тези в iPhone 11. Първоначалните тестове показват, че тя се справя повече от отлично при добра осветеност, но снимките на тъмно не са най-силната ѝ страна. Поддържа се и 4К видеозапис до 60 fps. Предната камера също е заета от по-стари модели и е с резолюция 7MP. Ако манията ви е да си правите селфита, iPhone SE не е за вас, но за видеосрещи в Zoom е повече от достатъчна.

Важно е да отбележим, че и батерията далеч не е със същият капацитет, като по-големите модели, но е достатъчна, за да изкарате един ден без да има нужда да зареждате.

Като цяло, "присъдата" за iPhone SE е ясна - новият модел е изключително способен да се справи с всичко, от което имате нужда, като в същото време може да разчитате да го прави поне няколко години без да се задъхва. Точно там е и най-голямата му сила - справя се повече от отлично с най-важните задачи, без да е претрупан с всевъзможни екстри, повечето от които обикновено служат само за рекламните материали.

Ако имате нужда точно от това, iPhone SE е за вас. Ако държите на най-модерните екстри и по-голям дисплей, ще трябва да прецените дали са толкова важни за вас, че да заслужат още 600 лева, колкото е разликата между iPhone 11 и iPhone SE.

Apple и Xiaomi блестят насред най-големия срив на продажби на смартфони в историята

Apple и Xiaomi блестят насред най-големия срив на продажби на смартфони в историята

Производителят на iPhone показа устойчивост в кризата и отчете ръст на приходите