Подпомагането на бизнеса през печалбите на енергийните фирми е "доста вредно", защото лишава цял един сектор от възможност за инвестиции и бъдеще, като това се прави само по политически причини. Тази теза разви в студиото на Money.bg финансистът и бивш ресорен зам.-министър Любомир Дацов.

"Печалбите на тези фирми ще се свият. В момента те работят на норма на възвръщаемост от 8-10%, а в България, за да се правят инвестиции, са нужни 12-16%. По политически причини обират от тези предприятия всичко, което имат като печалба и ги лишават от възможността за инвестиции. (...) Някой, който е на системи, остава на системи - ние в не съвсем лошо време за бизнеса, ние дотираме", подчерта експертът.

Удължаването на сегашния бюджет временно слага юзди на финансовата вакханалия

Удължаването на сегашния бюджет временно слага юзди на финансовата вакханалия

Рискът от фиктивен растеж и от спад вече са налице в сегашния бюджет

Той се обяви и срещу допълнителните харчове "на парче": "Когато нещата около теб се разпадат, това, че ще получиш малко повече, не е добре. Никой не печели от удържане на високата инфлация, никой не печели от разпадане на бизнес средата, от това, че изпращаш отрицателни послания на твоите търговски партньори за непредвидимост и нестабилност".

По думите му допълнителните разходи в последните месеци водят до средно по 800 млн. лева дефицит всеки месец - и то въпреки преизпълнението на приходите от високата инфлация. Затова и по думите му трябва да се тръгне към свиване и да стигнем близо до балансиран бюджет, за да овладеем инфлацията - нужни са или 8 млрд. по-високи приходи, или 8 млрд. по-ниски разходи.

Ето защо актуализираният бюджет за 2022 година може да се окаже разрушителен

Ето защо актуализираният бюджет за 2022 година може да се окаже разрушителен

Ще се превърне ли бюджетът в причина за фискална разруха?

"В публичните финанси има две неща - не трябва да има автоматична индексация и трябва да има лаг в актуализацията на доходите. Ако правиш политика за намаляване на инфлацията, трябва да ѝ дадеш времеви период от 7-8 месеца - трябва да задържиш доходите в България 7-8 месеца. Колко са нараснали доходите в България - 22%, от които работната заплата е приблизително 17%", подчерта Дацов.

Според него предложенията за допълнителни разходи при продължаването на действието на бюджета "са на границата на конституционност", защото нямат никаква финансова обосновка, но независимите оценки са, че всичките мерки биха стрували около 5% от БВП, т.е. приблизително 9 млрд. лева.

Целия разговор гледайте във видеото!