Европейската комисия, анализирайки финансовите резултати на 2500 международни компании, посочи 100-те компании, които инвестират най-много средства в научно- изследователска и развойна дейност (НИРД).

В доклада се отбелязва, че общо 2500-те фирми, чиито данни са били проучени в хода на изследването, са похарчили 736,4 милиарда евро за научни изследвания и разработки през финансовата 2017-2018 година, което е с 8,3% повече от предходния период.

В проучването са обхванати 778 компании от САЩ, 577 от Европейския съюз, 438 от Китай и 339 от Япония.

Кои са 10-те компании в света с най-големи разходи за научни изследвания и разработки?

10. Daimler

Инвестиции в научноизследователска дейност: 8,7 млрд. eвро 

Daimler AG е транснационална автомобилна група със седалище в Щутгарт, Германия. Петият най-голям производител на автомобили в света. Притежател на световно известната марка за луксозни коли Mercedes-Benz. 

9. Johnson & Johnson

Инвестиции в научноизследователска дейност: 8,8 млрд. евро 

Johnson & Johnson е американска холдингова компания, която ръководи група от над 250 дъщерни дружества по света, произвеждащи лекарства, санитарни продукти и медицинско оборудване. Продуктите на Johnson & Johnson се продават в повече от 175 страни. 

Притежател на марките търговските марки JOHNSON'S Baby, Neutrogena, ob, Carefree, Reach, Clean & Clear, RoC, Acuvue контактни лещи и др. 

8. Roche

Инвестиции в научноизследователска дейност: 8,9 млрд. евро 

В основата на групата е Hoffmann-La Roche, швейцарска фармацевтична компания, една от водещите световни фирми в областта на фармацевтиката и диагностиката. Други основни части на групата Roche са Chugai (Япония), Genentech и Foundation Medicine (САЩ). 

7. Apple

Инвестиции в научноизследователска дейност: 9,7 млрд. евро 

Един от световните лидери в ИТ сектора - Apple, е американска корпорация, производител на смартфони, персонални и таблетни компютри, аудио плеъри, софтуер. 

Един от пионерите в областта на персоналните компютри и модерните операционни системи с графичен интерфейс. Благодарение на иновативните си технология и естетически дизайн, Apple си създаде уникална репутация в индустрията за потребителска електроника, сравнима с култ. 

6. Intel

Инвестиции в научноизследователска дейност: 10,9 милиарда евро 

Intel Corp. е производител на електронни устройства и компютърни компоненти, включително микропроцесори, системни логически комплекти (чипсети). Централата се намира в Санта Клара, Калифорния, САЩ. 

Intel е най-големият производител на микропроцесори в света. Основните купувачи на продуктите на компанията са производителите на персонални компютри Dell и Lenovo. 

5. Huawei

Инвестиции в научноизследователска дейност: 11,3 милиарда евро 

Китайската Huawei Technologies Co. Ltd. е една от най-големите телекомуникационни компании в света. 

Всяка година Huawei инвестира в научноизследователска и развойна дейност най-малко 10% от стойността на сключените контракти. Една от водещите компаниите в света по броя на подадените заявки за патенти.

4. Microsoft

Инвестиции в научноизследователска дейност: 12,3 млрд. евро 

Американският ИГ гигант Microsoft е една от най-големите транснационални компании, произвеждащи собствен софтуер за различни видове компютърна техника - персонални компютри, игрови конзоли, PDA, мобилни телефони и други. Създател и разработчик на най-широко използваната софтуерна платформа в света - фамилията операционни системи Windows.

3. Volkswagen

Инвестиции в научноизследователска дейност: 13.14 млрд. евро

Германският концерн Volkswagen се състои от 342 фирми, занимаващи се с производство на автомобили и свързаните с тях услуги. 

Най-големият в бранша - Volkswagen AG притежава 48 автомобилни производители от 15 страни в Европа и в шест държави в Америка, Азия и Африка. 

В групата работят над 370 хиляди души, които произвеждат повече от 26 600 автомобила дневно, а оторизираните продажби и сервиз на превозни средства се извършват в повече от 150 страни по света.

2. Alphabet

Инвестиции в научноизследователска дейност: 13,39 млрд. евро 

Alphabet Inc. е холдинг, разположен в Калифорния (САЩ). Притежава няколко компании, които преди са били собственост на Google Inc., включително самата популярната търсачка. 

През 2017 г. Европейската комисия глоби Alphabet с 2,42 милиарда евро за злоупотреба с господстващото положение на пазара на търсачките.

1. Samsung

Инвестиции в научноизследователска дейност: 13,44 млрд. евро 

Samsung Group е южнокорейска група от компании с широк спектър от дейности. На световния пазар е известна като производител на високотехнологични продукти като смартфони, телевизори, интегрални схеми, телекомуникационно оборудване, домакински уреди, аудио и видео устройства. 

Компаниите на Samsung Group се отнасят до електрониката и микроелектрониката, химическата промишленост, строителството, автомобилостроенето, тежката промишленост, финансите и кредита, както и застраховането.