Ако е трудно да си представите какво е милиард, то какво ще кажете за квинтилионът? Той е число с 18 нули и изглежда ето така: 1 000 000 000 000 000 000.

И ако това изглежда много, то можем да кажем, че между планетите Марс и Юпитер съществува астероид, на който има ценни метали, изчислявани на 700 квинтильона долара. Иначе казано толкова, че да направят всеки един човек на Земята милиардер.

И ако някога някой реши да прави космическа мина, то това трябва да бъде именно на Psyche 16. Астероидът има огромни залежи от злато, стомана и никел, показват първоначалните проучвания, пише специализираният сайт OilPrices.

По думите на ветерана в минната индустрия Скот Мур, който е главен изпълнителен директор на EuroSun Mining, сегашните лидери в индустрията държат в ръцете си стотици от залежите в света и осигуряват около 4-5 милиона тройунции всяка година.

"Този обем обаче бледнее в сравнение с наличния в Космоса", казва той.

В следващите десетилетия, компаниите, които искат да бъдат лидери на пазара, ще трябва да търсят развитие далеч от Земята.

И все пак колко е възможно наистина да добиваме злато на други небесни тела? Това наистина е въпрос за квинтилион долара.

Според професор Джон Зарнецки, който е президент на Royal Astronomical Society, самата доказване на подобна концепция би отнело около 25 години. А процесът по добива в Космоса ще отнеме още 50 години.

Основно успехът на подобно начинание би зависил най-вече от 2 основни фактора - напредъкът на космическите технологии и икономическият смисъл от него.

"Веднъж след като бъде създадена необходимата инфраструктура за тази цел, възможностите са почти безкрайни", казва основателят на британската Asteroid Mining Company Мич Хънтър-Сцилион.

"Разбира се, има и астрономическа цена, която трябва да бъде платена от онези, които имат смелостта да се впуснат в това астероидно състезание", допълва той.