Lilium e германски стартъп, основан през 2015 година от четирима инженери, които са били докторанти в Техническият университет в Мюнхен. Малката компания предлага услугата за въздушно такси.

Тя е известна с електрическия самолет, който създаде, наречен Lilium Jet и способен да излита и се приземява вертикално. Вече компанията завърши успешно всички тестове на прототипа на Lilium Jet, пише Forbes.

Той може да превозва 4 пътници с техния багаж и пилот, като изминава до 300 километра, което приблизително е разстоянието от Ню Йорк до Бостън със скорост от 300 километра в час. Тези показатели сочат, че продуктът на младите студенти надминава всички останали стартъпи за въздушни таксита, като може да измине по-дълго разстояние от тях за по-кратко време.

Базираната в Мюнхен компания обсъжда кои маршрути да започне да обслужва. Тя ще осигурява бързо и достъпно пътуване по заявка между големите градове и такива , които понастоящем не са свързани с авиокомпании.

Снимка 423858

Източник: lilium.com

"Колко далеч можем да стигнем за 1 час? Искаме фундаментално да променим това за всички", казва Ремо Гербер, главен търговски директор на Lilium.

Компанията е събрала $101 милиона под формата на рисков капитал, което я прави един от най-добре финансираните стартъпи за въздушни таксита. Въпреки това обаче Lilium ще има нужда от още доста средства, за да развие пълната си визия за въздушните таксита.

Това, което германският стартъп има в изобилие е сурова енергия. Четиримата студенти, които я основават, разработват собствен двигател със само една движеща се част, която задейства малък вентилатор. Самолетът разполага с 36 двигателя, монтирани над главното крило. Мощността на въздушното такси е 2000 конски сили. За сравнение четириместен хеликоптер Robinson R44 има 245 конски сили.

От компанията не дават данни за теглото на самолета и спецификите на батерията му. По план услугата за въздушно такси трябва да бъде стартирана през 2025 година. Lilium ще лети от центъра на един град града до центъра на друг.