Да дойдеш в България и само в рамките на четири години вече да си развил успешен бизнес, който няма аналог у нас - това е историята на една семейна компания, създадена у нас, която се занимава с това да организира приключения. Основната дейност на KHL Moto Travel е организиране на мото турове и отдаване на мотори под наем, както и сервизни услуги. Money.bg разговаря с един от създателите и собственик на семейната компания Андрей Ляпичев.

Андрей, разкажи ни с какво се занимава компанията ви?

Бизнесът ни е съсредоточен върху организиране на мото турове и отдаване мотори под наем. Мото туровете, които предлагаме обхващат Балканите като тук се включват страните Албания, Румъния, Македония, Черна гора. Имаме турове и в Турция. Правим и офроуд турове, както и такива с маршрути, които се движат изцяло по асфалт.

Задължително е ли е да си шофьор, който може да управлява мотор, за да се използват вашите услуги. Имате ли варианти за хора, които не шофират?

Да, имаме доста клиенти, които не шофират. Те имат възможност да се придвижват с коли. Нашите турове са съпровождани от коли, които за удобство на хората, са натоварени с багажа им и го пренасят до хотели и т.н. Обикновено, когато човек е на тур не мисли за багажа си, нито пък къде ще се настани и къде ще се храни. Ние поемаме цялата организация по това. Ако клиентът ни е чужденец, каквито са повечето, ние организираме всичко от момента на кацането в София, до тръгването му наобратно - хотел, прехрана, маршрути и всичко останало.

Снимка 652765

Източник: www.khlmototravel.com

Предлагате ли индивидуални турове, които планирате по желание на клиента?

Имаме подобна услуга. Ако някой поиска офроуд тур например, или ни каже, че има определен бюджет, с който да се съобразим, ние изготвяме индивидуален план, според желанията и нуждите му. Доста често се събират групи приятели и пътуват заедно по този начин. Това е основната идея, с която компанията ни започва дейност.

Снимка 652767

Източник: khlmototravel.com

От кога си в България, кога стартира бизнеса със семейството си и как дойде идеята за него?

Стартирахме компанията през 2020 година и точно заради мерките, които бяха въведени по време на пандемията добавихме услуга за отдаване под наем само на моторите ни, а тогава и хотелите бяха затворени.

Идеята за бизнеса дойде от баща ми и беше породена от хобито му да кара мотор и да направи това по-достъпно за хората. България е подходящо място за това, защото е много красива страна и има много места, които да се видят и които искаме да покажем на чужденците, има страхотна дива природа. Маршрутите ни са и в планинска област, и по Черноморието.

Кой е най-търсеният маршрут в България?

Това е предложението ни "Вино и спа". Това е по-кратък маршрут, който минава през Велико Търново, Велинград и София. В този тур се предлага спа и дегустация на вино. Това е най-търсеният ни маршрут.

Снимка 652855

Източник: khlmototravel.com

Какви клиенти имате - повече българи или чужденци и от къде са чужденците?

Търсенето за мото турове идва повече от чужденците - имаме много клиенти от ОАЕ, Израел, Германия, Великобритания. По отношение на българските ни клиенти - те използват повече услугата ни за вземане на мотоциклет под наем. Наскоро добавихме и сервизни услуги, които също се търсят най-вече от българите. Клиентът може да остави мотора си за ремонт и да вземе някой от нашите, докато превозното му средство е на сервиз. Предлагаме такава услуга и за коли.

Снимка 652699

Андрей Ляпичев

Имате планове за нов тур в Мароко. Ще ни разкажеш ли за тях?

Един от собствениците на компанията - Андрей Ляпичев е роден в Русия в град Сургут. Той завършва Сургутски държавен университет. Преди това се е занимавал с управление на верига фитнес клубове. Андрей се мести в България през 2019 година. Стартира компанията KHL Moto Travel през 2020 година със семейството си. В извън работното си време се занимава с друго свое хоби - практикува различни спортове. Освен това е фитнес треньор и измъчва много хора с бърпита и най-вече автора на статията.

Компанията ни се стреми постоянно да разширява количеството на услугите, които предлага. Освен това, след всеки сезон добавяме или нови турове, или подобряваме тези, които са вече налични като услуга.

Съобразяваме се с клиентите си и с техните умения - за офроуд туровете предлагаме два варианта - по-тежък за по-опитните и по-лек за тези, които не са толкова екстремно настроени.

В момента се фокусираме върху по-летни дестинации, като Мароко.

Миналата година започнахме да правим и self-guided tours (самостоятелни турове). Това стана модерно в Европа преди 1-2 години. В България е зараждаща се тенденция. Турът представлява пътуване без гид, както е по принцип. Даваме на клиента GPS със всички точки, които може да посети. Ние запазваме всички хотели, в които ще отседне по маршрута, даваме му информация, обясняваме му къде са всички места, които може да посети по време на тура. Ако иска да посещава пещери например, му даваме информация, история за мястото, на което отива.

Миналата година точно тези турове станаха по-популярни, защото са в рамките на 1 до 4 дни и са удобни и за тези, които нямат много време за почивка или са в България за малко и искат да разгледат някои места сами.

Снимка 652768

Източник: khlmototravel.com

Колко дни отнема най-дългият тур?

В момента най-дългият тур, който предлагаме, е в рамките на 11 дни. Имали сме тур и за 21 дни, който обхващаше България, Черна гора, Албания, Македония. Това беше авторски тур за един клиент.

Имате планове за мото училище - как вървят те. Кога се очаква да предлагате подобно услуга?

Имаме практика да организираме офроуд маршрути с българи с наш гид, който учи хората да карат мотори, предназначени за асфалт и за офроуд. Организираме тези турове безплатно за българи за един уикенд в България. Сега искаме да превърнем това в мото училище и търсим място близо до София. Повечето хора често купуват такива мотори и ги карат само на асфалт, а ние искаме да покажем, че те не са предназначени само за това.

Предлагате тур от ЮАР до Намибия, който е в рамките на две седмици? Как се случва един подобен маршрут?

Турът ни в ЮАР се осъществява със съдействието на наш партньор. Изпращаме клиентите от София до Кейптаун и там партньорите ни поемат цялата организация за 15-дневното приключение.

Снимка 652766

Източник: khlmototravel.com

Какви са плановете ви по-нататъшно развитие?

Постоянно допълваме услугите си. В момента работим и върху още една услуга, която мислим да предлагаме в бъдеще. Смятаме да предлагаме цялостна екипировка за шофьори на мотори. За момента даваме такава само под наем. Смятаме, че в България няма достатъчно представени модели. Искаме да сме дистрибутори на професионална екипировка за офроуд.

За 2024-а и 2025 година планираме нов зимен проект. Искаме да предлагаме турове със сноу байкове в България, Румъния и Албания. В Албания е много подходяща местност, защото може да се кара и в национални паркове. Проучваме пазарите в момента. В България мястото е много ограничено в това направление.

В момента в Албания предлагаме офроуд лагер - място, на което обучаваме хората да карат по няколко вида маршрути, като има по-леки и по-сложни. Цялата програма е за 15 дни, но всеки може да прецени колко време и желание има да остане.