Пандемията от коронавирус засегна безброй работни места по света и дори цели индустрии. Но една индустрия, която може да издържи на "натиска" и дори да процъфтява въпреки вируса, е тази на изкуствения интелект (AI), която може да ни даде и бегла представа за нарастващият брой професии в бъдещето.

"Тази епидемия създава огромна несигурност, а също и по-голямо търсене на AI", заяви вицепрезидентът на IBM за данни и изкуствен интелект Ритика Гунар пред CNBC.

Изкуственият интелект вече дори помага за справяне с пандемията. Болниците използват технологията за диагностициране на пациенти, правителствата го използват в приложения за проследяване на контактите на гражданите, а компаниите разчитат на него, за работата от вкъщи, която вече е доста популярна по света.

Това търсене само ще се увеличава. Компанията за пазарни проучвания International Data Corporation твърди, че очаква броят на работни места, свързани с изкуствения интелект в световен мащаб да нарасне 16% през тази година.

Това би могло да създаде нови възможности на иначе потъващия пазар на работни места. Но индустрията ще се нуждае от повече жени служители.

"За да премахнете пристрастията към изкуствения интелект, се нуждаете от различните гледни точки на хората, които работят по него. Това означава повече жени и повече разнообразие в този сектор", каза Гунар.

В последно време индустрията отбелязва напредък. В доклад, публикуван в сряда, IBM установи, че мнозинството (85%) от професионалистите в сектора на изкуствения интелект смятат, че индустрията е станала по-разнообразна през последните години, което има положително въздействие върху технологиите.

От повече от 3200 души, участвали в изследването в Северна Америка, Европа и Индия, 86% са казали, че сега са уверени в способността на системите за изкуствен интелект да взема решения без пристрастие.

Въпреки това Лиза Буари, изпълнителният директор на OutThought AI Assistant и носител на награди за лидери жени на IBM в наградите AI заяви, че трябва да се направи повече, за да се насърчат жените в индустрията и да остават там.

"Привличането и задържането на жени в сектора на изкуствения интелект са две половини на един и същ проблем", каза Буари.

За Гунар това би могло да се осъществи, ако се предизвика интереса на жените още в ранна детска възраст. "Трябва да учим момичетата на повече, математика и изкуствен интелект в много по-ранна възраст, за да чувстват подкрепа от малки", каза Гунар.

В доклада на IBM се отбелязва, че въпреки че през последните години в индустрията са привлечени повече жени, те не смятат сектора на изкуствения интелект за основен път в кариерата си. Това се дължи на липса на подкрепа по време на основното им образование.

Множество мъже (46%) заявяват, че се интересуват от кариера в технологиите още в гимназията или по-рано, докато по-голямата част от жените (53%), считат това за възможен път по време на своята бакалавърска степен.

Буари каза, че се надява, че увеличеното търсене на работни места в сектора на изкуствения интелект в момента, да помогне на индустрията да продължи да се развива.

"Възможностите на изкуствения интелект в тази криза са многобройни и възможностите за кариера са налице, ако успеем да преодолеем препятствията", каза тя.