Ако мечтаете да летите в космоса и сте заделили достатъчно пари, то 2020 г. вероятно ще бъде много вълнуваща за вас. Ако космическите пътувания не са вашето нещо, но пък бихте искали мобилният ви телефон да е с много по-голям екран, има голяма вероятност това да е вашата година. Така или иначе ни очакват много технологични иновации, а BBC ни представя кратка информация относно това на какво можем да станем свидетели през следващите 12 месеца.

Космически туризъм

Според Гай Норис, старши редактор на Aviation Week & Space Technology, 2020 г. ще бъде от съществено значение за космическите пътувания. Откакто NASA се оттегли от технологията Space Shuttle през 2011 г., САЩ разчитат на руските космически кораби за превоза на астронавти до Международната космическа станция.

Тази година всичко това може да се промени и два американски космически кораба се очаква да започнат да превозват екипаж. CST-100 Starliner на Boeing, който може да превози до 7 астронавти, се готви за първи тестове, преди да стартира операции с хора на борда, което се очаква да се случи 2020 г.

Междувременно, капсулата Dragon на SpaceX също се очаква да започне тази година финални тестове и ако всичко мине по план и тя ще може да изпраща хора в космоса. Други подобни проекти, също могат да достигнат повратни точки през 2020 г. Един от тях е Blue Origin, собственост на Джеф Безос, която се очаква да може да изпраща хора в космоса чрез своята ракета New Shepard.

Virgin Galactic също може да е готова тази година и да прави своите космически превози, въпреки че нейният собственик Ричард Брансън се е надявал това да се случи преди повече от 10 години. Над 600 души вече са заплатили депозит за полет на борда на Virgin Galactic, a цената на билетите е 250 хиляди долара.

Технологиите и околната среда

Климатичните промени навлизат все по-сериозно в дневния ред на технологичните компании. Едни от основните, които ще бъдат под натиск, са производителите на мобилни телефони. Смята, че се около 18 милиарда телефона по света не се използват. С още 1,3 милиарда продадени през 2019 г., този брой непрекъснато расте. Производителите им ще бъдат подтиквани да направят производствените си процеси по-устойчиви, а телефоните по-лесни за ремонт.

Същото ще се отнася и за производителите на други потребителски стоки, включително телевизори, перални и прахосмукачки, както и за мобилните оператори. Vodafone вече обеща, че в Обединеното кралство до 2023 г. нейните мрежи ще работят чрез устойчиви енергийни източници. Очаква се и други компании да последват примера.

Същото се случва и при бизнес пътуванията. Бен Ууд, анализатор от консултантската компания CCS Insight, казва, че ще стане "социално неприемливо" да се лети за срещи и фирмите ще ги провеждат онлайн. Промени вероятно ще има и при компаниите, предоставящи облачни услуги, защото съоръженията, в които се намират хиляди компютърни сървъри, използват огромни количества енергия.

Кои са най-вдъхновяващите лидери в областта на технологиите?

Кои са най-вдъхновяващите лидери в областта на технологиите?

Фаворитът в класацията е Илън Мъск

Огъващи се екрани

Пускането на пазара на първия огъващ се телефон на Samsung през април не премина особено гладко. Екраните им бяха счупени по време на тестовете и компанията трябваше да предприеме бързи подобрения преди да пусне устройството в продажба през септември.

При Motorola представянето беше по-успешно с техния Razr, въпреки че имаше оплаквания относно цената. Това обаче едва ли ще попречи за развитието на технологията. Очаква се Samsung да пусне други устройства с гъвкави дисплеи тази година - вероятно таблет.

TCL, вторият най-голям производител на телевизори в Китай, също обеща да пусне първото си мобилно сгъваемо устройство през 2020 г., а след това и други подобни продукти включително високоговорители и часовници.

Бърз мобилен интернет

Можем да очакваме въвеждането на високоскоростни мобилни телефонни мрежи да продължи. До края на 2019 г. около 40 мрежи в 22 държави вече предоставят 5G интернет.

До края на тази година се очаква броят да се увеличи до 125, казва Kester Mann от CCS Insight. Офертите вероятно ще бъдат базирани на скоростта, която предлагат, подобно на плановете за домашен интернет.

Квантови компютри

Очаква се 2020 г. да бъде вълнуваща за света на квантовите компютри. През октомври Google заяви, че нейният квантов компютър е изпълнил задача за 200 секунди, която на най-бързия суперкомпютър отнема 10 000 години. Въпреки няколкото негативни коментара около постижението, експертите са единодушни, че това е сериозен пробив. Филип Герберт, който е представител на технологичния екип в консултантската компания BCG смята, че и други технологични лидери - IBM, Rigetti и IonQ също биха могли да постигнат подобен успех през 2020 г.

След като бъде доказана технологията, квантовите компютри могат да помогнат много за пробиви в химията, фармацевтиката и инженерството. От Google обещаха да предоставят своя квантов компютър достъпен за използване от външни лица през 2020 г., но все още не са предоставили подробности.

Как Китай планира да доминира света чрез технологии

Как Китай планира да доминира света чрез технологии

Амбициите на Поднебесната империя става все по-силни и ясни