Амбицията на Китай да стане световен лидер в областта на технологиите - независимо дали е 5G, блокчейн или изкуствен интелект - може да е по-силна сега, когато икономиката й се забавя и е въвлечена в продължителна търговска война със САЩ, отколкото когато и да било друг път, според пазарни наблюдатели.

Търговското напрежение между САЩ и Китай подтикна експертите да говорят за "разделяне" между двете страни.

"Китайският стремеж към "самодостатъчност" се ускори през последната година в резултат на "разделянето"", заяви Бен Харбург, управляващ партньор на базираната в Пекин компания за рисков капитал MSA Capital, на конференцията на CNBC East Tech West в област Нанша в Гуанджоу в Китай.

Темата беше преобладаваща по време на конференцията като експерти обсъдиха подкрепата на Китай за блокчейн, финансовите и 5G технологии. Други технологични амбиции включват заявената цел на Пекин да стане световен лидер в изкуствения интелект до 2030 г., както и стремежът му към пускане на собствена виртуална валута.

5G

Техническото съперничество между САЩ и Китай е съсредоточено около развитието на следващото поколение мобилни мрежи - 5G, върху които китайският технологичен гигант Huawei е фокусиран специално.

Huawei, ключов разработчик на свръхбърза 5G технология бе поставен в "черен списък" от правителството на САЩ през май. Вашингтон изрази загриженост за сигурността на оборудването на Huawei, като твърди, че то би могло да осигури "заден вход" на китайското правителство да шпионира САЩ. Китайският технологичен гигант многократно отрече тези твърдения.

През септември Huawei представи нов 5G процесор за мобилните си устройства, като подчерта амбициите на компанията да поеме контрола върху веригата на доставки на фона на политическия натиск от САЩ.

"Нашите продукти могат да бъдат доставяни без разчитане на американски компоненти и чипове", заяви председателят на Huawei Лианг Хуа, пред изданието CNBC.

Китай е напът да се превърне в най-големия 5G пазар в света

По-рано този месец Китай включи своите мобилни мрежи 5G предсрочно. Дни по-късно той обяви, че въвежда изследвания и разработки за 6G мрежи - въпреки, че 5G все още е в начален стадий на приложение.

Китайските 5G мрежи се предлагат в 50 китайски града, включително Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Шенжен, според подкрепените от държавата медии Xinhua. За сравнение 5G услугите в САЩ се предлагат само в няколко града на този етап.

Венди Лиу от UBS, заяви, че в Китай има по-голяма готовност, отколкото на други места по света, да се подкрепят 5G и блокчейн технологиите. Това е, защото те са ключови за улесняване и управление на търговията в най-населената страна в света, каза тя.

"Поради собствените си нужди, Китай ще продължи в тази посока и вижда това желание да подкрепя тези технологии повече, отколкото където и да е другаде", каза Лиу.

Блокчейнът

Блокчейн технология, която подкрепя криптовалутата Bitcoin, сега се използва от различни индустрии от финанси до храна.

"Блокчейн има потенциала да промени коренно начина, по който предприятията осъществяват бизнес", казва Люси Газмарарян, старши мениджър в PwC Hong Kong. "Така че редица области на финансовите услуги наистина могат да се подобрят значително поради инфраструктурата на блокчейн."

Китай наскоро заяви амбициите си за блокчейн. Президентът Си Дзинпин призова Китай да "използва възможността", предлагана от блокчейн и призова страната да насърчи развитието в тази област.

Едит Йонг, партньор на фокусиран върху блокчейн фонд за рисков капитал Proof of Capital, коментира, че през последните години китайското правителство проучва възможността за пускане на собствена цифрова валута.

Според запознати, китайска виртуална валута може да бъде въведена в рамките на една година. Виртуален юан може да се превърне в реалност "съвсем скоро", каза Йюнг, като добави, че дори може да оспори глобалното господство на щатския долар.

Изкуственият интелект

От самостоятелно шофиране на автомобили до откриване на рак, изкуственият интелект (AI) обещава да подобри и ускори всеки бизнес в света. AI може да бъде широко дефиниран като технология, която възпроизвежда човешкия интелект и поведение в области като решаване на проблеми, учене и разсъждения.

Ръководството в Пекин обяви през 2017 г., че иска да стане световен лидер в изкуствения интелект до 2030 г.

"Китай е абсолютно водещ в света по отношение на AI", според Франк Хестър, основател на TPP, компания за здравни технологии със седалище във Великобритания, която извършва бизнес в Китай от 2013 г. "Видях промяна през последните 5 години (в Китай)... вече почти е налице политика да се прави бизнес с чужденци, което е чудесно."

Според Ален Беничо, главен изпълнителен директор на бизнеса на IBM в Китай, 14% от фирмите са използвали AI технологията. Той каза, че степента на адаптиране на изкуствения интелект в Китай е по-голяма от която и да е друга страна в света.