Недостигът на вода не е нов проблем за Китай, но сега Пекин има грандиозен план да се справи с този проблем поне в северните части на страната. Властите там обмислят вариант да изградят мащабен тръбопровод между нея и Русия и да купуват вода от съседката си.

Тази идея беше потвърдена от директорът на Руско-китайската стратегическа инвестиционна фондация Ге Чили. Пред руската агенция RBC той е обявил, че ръководената от него организация вече е изпратила писмо до руския премиер Дмитри Медведев с предложение той да подкрепи проекта.

Според него тръбопроводът ще доставя вода до Северен Китай от Алтайския регион, пише Eurasia Review.

По думите на Ге Чили идеята е била обсъдена за първи път през юни месец в рамките на Shanghai Cooperation Council Summit и е получила политическа подкрепа.

Ако работата по проекта започне, той ще бъде осъществен на два етапа. Тръбопроводът трябва да е с дължина между 1200 и 1500 километра, като първата част от него ще струва между 10 и 13 милиарда долара.

Очакваният капацитет е между 600 и 700 милиона кубични метра вода годишно.

Вторият етап може да бъде завършен в следващите две десетилетия, като той ще струва до 75 милиарда долара. При завършването му капацитетът ще се увеличи до 1,8 до 2,4 милиарда кубични метра вода.

Според плановете финансиране може да бъде осигурено от Международния валутен фонд и Световната банка.

"Китай отчаяно търси нов източник на вода особено за северните региони", казва Ге.

Според руски анализатори проектът е "реалистичен" стига да не "ощети" с повече от 1% алтайската водна система.