В Русия ще бъде стартирана нова държавна програма за изследване на Луната, заяви председателят на Научно-техническия съвет на "Роскосмос" Юрий Коптев.

"Първоначално планирахме програмата да бъде базиране на супер тежка ракета. Но всички разбират, че е грешно да се ограничим само до една ракета. Това трябва да бъде отделна космическа програма", коментира Коптев в интервю за РИА Новости. 

Изпълнението на отделна държавна програма за свръх тежък носител би означавало само "че сме го направили и сме го закарали до космодрума". Освен това създаването на свръх тежки ракети за изстрелване до 2028 г., както следва от президентския указ, ще изисква отпускането на значителни средства, както и промени в индустрията и инфраструктурата на космическите центрове, обясни Коптев. 

Програмата ще се разпишат задачите на автоматичните станции, които Русия възнамерява да изпрати на Луната през следващото десетилетие. А така също и план за създаването на нов космически кораб и решения за проблемите с радиационната безопасност.

"Една от дискусионните задачи за обсъждане, за които говоря е да се разпише цялата програма, за да разберем за какво правим това при нашата достатъчно сериозна икономическа ситуация", казва още Коптев.

Изпълнението на програмата ще изисква стотици милиарди рубли. "Ако сега летим на "Съюз", ще покажем, че отново "преправяме стария си костюм". Ако ще летим на нов кораб, трябва да се знае, че разработваме нова концепция, новата наша перспектива, а "Съюз" в това отношение малко може да ни даде", подчертава Коптев.

По програмата Л-1 в края на 60-те години на миналия век са извършени 11 изстрелвания, които са показали, че СССР има технологии за летене около Луната с втора космическа скорост и за конструкции издържащи навлизащи в атмосферата. Програмата не доведе до етапа за полет на човек до Луната, защото действаше политическият принцип: американците първи кацнаха на Луната и Л-1 загуби актуалност, обясни Коптев.