Видео игри с виртуална реалност. Автомобили без шофьор. Супер бързо изтегляне на филми. Mилиарди устройства, които говорят помежду си. Това обещава следващото поколение мобилен интернет, известен като 5G.

Надпреварата кой първи ще въведе новия високотехнологичен стандарт е в разгара си, като САЩ, Китай и други части на Азия изглежда имат водеща роля, докато Европа изостава.

Разликите в правилата в 28-те държави-членки на Европейския съюз (ЕС), липсата на инвестиции от мобилни мрежи, произтичащи от слаби бизнеси, както и продължаващият дебат за разпределението на радиовълните, известни като спектър, са основните причини за изоставането на региона.

"Европа значително изостава от Китай и Северна Америка, когато става дума за ангажименти и разгръщане на 5G", каза Бен Ууд, директор на изследванията в CCS Insight.

"В САЩ има силно конкурентно съперничество между водещите играчи, което ускорява инвестициите в 5G. За Китай няма абсолютно никакво съмнение, че те виждат възможност да внедрят свой собствен 5G, което ще бъде първото поколение технологии където те наистина могат да бъдат безспорен лидер", обяснява Ууд.

Докъде стигна 5G до момента?

През декември 3GPP, орган, който регулира клетъчните стандарти в световен мащаб, постигна съгласие по първите спецификации как да изглежда 5G.

Технологията направи своя дебют на Зимните олимпийски игри в в Пьонгчан, Южна Корея през февруари. Беше демонстрирана игра на виртуална реалност, предавана по супер бързия мобилен интернет стандарт.

Китайското правителство дава тласък на развитието на 5G индустрията, насърчавайки собствените си компании като Huawei и ZTE, като и двете произвеждат оборудване, необходимо за работата на технологията.

Поради размера на китайския пазар, който се очаква да бъде най-големият за 5G до 2022 г., според данни от CCS Insight, както Huawei, така и ZTE могат да имат предимство. Huawei вече се опитва да разшири обхвата си отвъд Китай.

Пекин е подписал 25 споразумения с телекомуникационни оператори по цял свят за изпитание на 5G оборудване. Властите ще премахнат таксите за роуминг на данни в страната и ще намалят цените за мобилен интернет. Ръководството на Китай се надява да има първите продукти до средата на 2018 г.

Подобен подход отгоре надолу е голям стимул за усилията на местните доставчици да пуснат 5G. Държавната China Mobile например планира да проведе най-голямото тестване на 5G в света през тази година.

В САЩ мобилни оператори като AT & T и Verizon се ангажираха да започнат да пускат 5G през тази и следващата година. Властите разрешиха провеждането на търгове за радиочестоти, необходими за 5G.

Ханс Вестберг, главен технологичен директор на американската мобилна мрежа Verizon, заяви пред CNBC, че "вижда, че САЩ и части от Азия са наистина напред в 5G".

В Европа законодателите наскоро постигнаха споразумение за освобождаване на радиочестотния спектър за 5G, който ще бъде на разположение на компаниите от ЕС до 2020 г.

Европа изостава

Докато Китай и САЩ говорят за пускане на 5G през 2018 г. и 2019 г., графикът на ЕС е малко по-дълъг. И въпреки че скорошното споразумение за радиочестотния спектър проправя пътя за 5G, все още има много спорове между различните заинтересовани страни.

Спектърът е лицензиран за определен период от време. Продължителността обаче се различава в 28-те държави-членки на ЕС. Европейската комисия се надяваше лицензите да важат минимум 25-години, но предложението, което беше прието наскоро, е за 20 години. Някои страни от ЕС, като Германия и Италия, се противопоставиха на по-голяма продължителност.

Голяма част от индустрията, включително GSMA - органът, който представлява телекомуникационните компании, призовава за период от 25 години, твърдейки, че това ще стимулира повече инвестиции.

"Ще ни отнеме време да изградим тези мрежи и да си върнем направената инвестиция. Затова трябва да се чувстваме сигурни, че спектърът, който сме купили, ще бъде наш дълго време", каза генералният директор на GMSA Матс Гранрид.

Европейските служители дори изразиха загриженост, че Старият континент изостава зад останалия свят в 5G. Андрус Ансип, еврокомисарят, отговарящ за т.нар. Единен цифров пазар, сподели, че е "притеснен" за позицията на Европа. "Най-големият проблем в Европейския съюз е фрагментацията", заяви Ансип пред CNBC.

ЕС определи цели за свързване, като една от тях е, че поне един голям град във всяка държава-членка трябва да има напълно работеща търговска 5G връзка до 2020 г. Това обаче трудно ще се случи.

Войната за 5G

Както САЩ, така и ЕС признаха заплахата от Китай. Министерството на финансите на САЩ изрази опасения относно предложеното придобиване на Qualcomm от Broadcom, твърдейки, че Qualcomm може да изостане от Китай в надпреварата за развитие на 5G.

"Китай вероятно ще се състезава сериозно, за да запълни всяка празнота, оставена от Qualcomm, в резултат на това враждебно поглъщане", заявиха от ведомството, посочвайки Huawei като конкурентна заплаха.

Вашингтон е загрижен за ръста на 5G в Китай. Експертни комисии предлагат изграждане на "сигурна, високопроизводителна ... 5G мрежа по-бързо, отколкото всеки в момента предвижда - 3 години". Препоръчва се "доставчиците да изградят конкурентни мрежи", за да се засили конкуренцията между тях. САЩ биха могли да се конкурират с Китай, ако приемат тези предложения.

"Засега Китай се справя най-добре в 5G. Защо Европа и САЩ наследиха модела "отгоре-надолу" на всеобхватни безжични конгломерати, което се превърна в олигопол за търсене на спектър", каза Деклан Ганли, изпълнителен директор на Rivada Networks.

"Отгоре-надолу" е това, което Китай прави най-добре и това, което Западът прави най-лошото. Не е прекалено късно за САЩ или дори за Европа да обърнат сценария и да спечелят 5G мача в добавеното време", твърди Ганли.

"Проблемът на Запада е, че търговските интереси на мощните ни безжични оператори в момента са в синхрон с китайския модел и затова ще се противопоставят на промяна на правилата на играта", посочва експерът.

Значението е на 5G е стратегическо и никак не е за пренебрегване.

"Залозите са високи - те обхващат всичко от търговията до отбраната. 5G ще бъде един от дълбоките "сини океани" на кибер домейна, който в момента е също толкова важен, колкото и земята, морето, въздуха или космоса.

"Трудно е да се каже колко е важна войната за 5G - в момента Китай може би го разбира по-добре от почти всеки. Все пак смятам, че САЩ или дори Европа или Великобритания разполагат с необходимото, за да спечелят", завършва Ганли.