Технологичните гиганти Microsoft, Amazon и Google са готови да започнат ценова война в сектора на облачните услуги. Ако по-рано войната се водеше в сегмента на виртуалните машини, сега ще падат цените на хранилищата и базите данни.

Анализатори очакват ценовата война да продължи в следващите 18 месеца. През последната година тарифите за използване на хранилища за данни са намалели средно с 14%. За сравнение, цените на виртуалните машини са паднали за същия период само с 5%, пише TechNews.bg.

Рязкото понижаване на хранилищата за данни започна през третото тримесечие на 2016 г., като най-напред поевтиняха услугите на IBM SoftLayer, а впоследствие цените свалиха Amazon, Google и накрая Microsoft. Следващото поле на ценова война ще станат базите данни, смята 451 Research.

Според изследователската компания Cloud Spectator, най-добрият облачен доставчик в САЩ по съотношение цена-качество в сегмента IaaS (инфраструктура като услуга) е 1&1. Ако тя бъде оценена със 100 точки, след нея ще се наредят Google с 48 точки, Microsoft - с 27 точки и Amazon - с 24, сочи експертният анализ.

Драстичното намаляване на цените на едни или други услуги не е рядко явление при облачните доставчици. Така например, в началото на април Microsoft свали рязко тарифите за своите виртуални сървъри, които са част от облака Azure - използването на машини с 5,6 TB SSD поевтиня с 60-69%. Microsoft призна, че иска да приравни цените си до тези на лидера Amazon.

Голяма ценова война в облачния бизнес се разрази и през февруари 2014 година. Тогава Amazon свали цените на стандартното хранилище Amazon Simple Storage Service с 6-22%, в зависимост от обема, а на Amazon Elastic Block Store - с цели 50%. Веднага след това Microsoft намали цените на дисковото пространство за BLOB обекти с до 28% и освен това направи по-достъпни с 50% транзакциите с хранилища.