Спад в поръчките на лаптопи отчитат тайвански компании, заводите на които произвеждат за целия свят. Намаляването на обемите ще обхване края на май и целия юни, съобщава digitimes.com, цитирани от TechNews.bg.

Основна причина за негативната тенденция е обезценката на еврото, предизвикана от кризата на пазара на ценни книжа в Европа.

Оказва влияние и поскъпването на авиопревозите, в резултат на отлагане и забавяне на полетите на Стария континент. Някои големи вендори са отсрочили доставките в изчакване да паднат цените на транспорта.

Един от засегнатите производители е Quanta Computer. Мощната компания съобщава за спад на поръчките, но въпреки това очаква да достигне ръст от 15-20% през второто тримесечие, спрямо първото.

Друг от гигантите в далекоизточната индустрия, Wistron, също се надява на ръст, макар и по-скромен - в рамките на 5-10% през второто тримесечие.

Compal Electronics пък няма проблеми със спад на поръчките. От компанията прогнозират, че доставките през второто тримесечие няма да се променят в сравнение със същия период на миналата година.