Пазарната драма около GameStop Corp. се разпространява все по-далеч от Wall Street, предаде Yahoo!. Изстрелването на стойността на акциите ѝ доведе до поскъпване на компании от Амстердам до Сидни, като търговците се надпреварват да залагат на това накъде може да се потопът от пари на дребни инвеститори.

Компаниите, чиито акции са играни на къси позиции, се превърнаха в най-големите мишени, след като GameStop премина през епично поскъпване, при което поскъпна с повече от 400% тази седмица. В Европа и Азия фаворитите за къси позиции са имена като Unibail-Rodamco-Westfield, които поскъпнаха скочиха с над 20%, гигантът в електронната търговия Rakuten и производителят на стоки за грижа за бебета Pigeon, които се покачиха с над 6,9% в Токио в четвъртък.

Също водени от "ефекта GameStop", търговците в Индия започнаха да изкупуват акции на търговеца на видеоигри. Така ценните книги на компанията формираха около 15% от дневния изтъргуван обема на една популярна платформа, позволяваща на местните жители да купуват акции в САЩ.

Заради грешка на инвеститорите пък, австралийската компания с тикър GME, наподобяващ този на GameStop, се изстреля с 60% по време на днешната търговия. Някои чат стаи, посещавани от инвеститори на дребно в Китай, не бяха в състояние да увеличат цените на акциите.

Докато изключителната печалба на GameStop завладя голяма част от финансовия свят тази седмица, малцина биха могли да предскажат, че вълнообразните ефекти, възникващи от форума на Reddit WallStreetBets, ще бъдат толкова мащабни.

"Не очаквахме индийците да са в Reddit, четейки за GameStop", каза Ситашва Шривастава, съосновател и съ-изпълнителен директор на платформата за търговия Stockal. Както и в други страни, тъй като все повече индийци са почти под домашен арест заради мерките на правителството, много от тях се стичат към фондовите пазари в страната и чужбина, което води до приток на пари от обикновени спестители.

Разбира се, трудно е да се разбере колко от тези поскъпвания се подхранват от инвеститорите на дребно, за разлика от продавачите на къси продажби, които закриват защитно позициите си, за да намалят риска. Така или иначе, динамиката на пазара очевидно се е променила за много акции.

"Пазарните фундаменти на компаниите са напълно без значение", каза Крис Уестън, ръководител на научните изследвания в Pepperstone Group Ltd. в Мелбърн. "Всичко днес е инерция."

"Нека не забравяме, че този модел работи добре поради критичната маса", каза той. "Колкото повече това остава на първа страница и WallStreetBets поддържа темата на обсъждането на всички участници на пазара, толкова повече последователи получава общността и толкова по-голяма е потенциалната тежест на капитала."

Ето някои от най-забележителните движения на акции през последните 24 часа:

В Австралия силно играната на късно погребална агенция оператор InvoCare Ltd. беше сред най-добре представилите се в референтния индекс S & P / ASX 200 в четвъртък.

Добивната компания GME Resources Ltd., която споделя подобен тикър като GameStop, поскъпна с 60%. Изтъргуваният обем на акциите е бил с почти 2000% по-висок от средния за три месеца, според данните, събрани от Bloomberg.

Освен Rakuten и Pigeon, други силно играни на късо японски акции, отчитащи печалба, включват HIS, Mitsubishi Motors и Dentsu Group.

GameStop и AMC Entertainment Holdings Inc. бяха най-активните американски акции в сряда в приложение за търговия, управлявано от базираната в Шенжен Futu Holdings, което обслужва индивидуални инвеститори в континентален Китай и Хонг Конг.