Една от най-бързоразвиващите се икономики в Азия - Филипините подготвя изграждането на транспортни проекти за 15.3 млрд. долара. Властите са одобрили общо 20 проекта за железопътен и въздушен транспорт.

Най-важният от тях е изграждането на ново летище в провинция Булакан, северно от столицата, което да облекчи трафика на претовареното летище на Манила. Аеропортът ще струва 735.6 млрд. филиписнки песос (14.1 млрд. долара), а изпълнител ще е местният гигант San Miguel Corporation.

Строителният бум за $180 милиарда във Филипините може да върне емигрантите у дома

Строителният бум за $180 милиарда във Филипините може да върне емигрантите у дома

Липсата на кадри спъва смелите амбиции на президента Дутерте

Правителството одобри и търг от 12.6 млрд. песос (241.3 млн. долара) за експлоатация на международното летище Кларк в бившата американска военна база и железопътен проект за 50 млрд. песос (957.6 млн. долара), който ще свърже Кларк със свободното пристанище на Субик.

Летищата и железопътните линии са ключова част от мащабния инфраструктурен план за 9 трлн. песос (172.3 млрд. долара) на президента Родриго Дутерте. В рамките на програмата, наречена "Строене, строене, строене", Филипините имат за цел да увеличат разходите за инфраструктура до 7.3% от брутния вътрешен продукт до 2022 г. от 6.3% през тази година, за да подкрепят икономика, която нараства с над 6% от 2012 г. насам.

Страната, която шеста година е сред най-бързорастящите икономики

Страната, която шеста година е сред най-бързорастящите икономики

И не показва признаци за забавяне. Как го постига?

70-годишното летище в Манила обслужва много повече от 30-те милиона пътници, за които е проектирано и това доведе до нуждата от разширяване на летище Кларк. Това предизвика интереса на големи компании от региона.

Подавaнето на офертите за операциите на Кларк вероятно ще бъде през юли, а победителят ще бъде избран през август. Капацитетът на летището ще се увеличи до 12 млн. пътници от сегашните 4 млн. в рамките на 2 години.