Американският технологичен гигант Intel замрази строителството на нова фабрика в инвестиция за $25 милиарда в град Кирят Гат, Израел, съобщават световните агенции, цитирайки израелският новинарски сайт Calcalist. Причината: доставчиците на компанията са получили известия за анулиране на договори за оборудване и материали, които са от съществено значение за развитието на производството.

Израелското министерство на финансите е било информирано за спирането, което следва официално съобщение на Intel през декември за изграждането на фабриката.

Снимка 632905

Източник: iStock

Планираният завод, който засега е замразен, трябваше да се възползва от $3,2 милиарда държавни стимули и да се ангажира да закупи продукти и услуги от израелски доставчици за около $16,2 миилиарда през следващото десетилетие. Към момента всички тези планове изглежда, че няма да се сбъднат.

Intel отчете $7 милиарда загуба от производство на чипове

Intel отчете $7 милиарда загуба от производство на чипове

Компанията се опитва да си възвърне технологичното лидерство, което загуби през последните години

Проблеми за бизнеса и многомилиардни загуби?

През април тази година Intel разкри задълбочаващи се оперативни загуби за своя бизнес с производство на чипове, докато се опитва да си възвърне технологичното лидерство, което загуби през последните години от Taiwan Semiconductor Manufacturing.

Компанията отчете, че това производствено звено е имало $7 милиарда оперативни загуби за 2023 г., доста по-лош резултат по този показател от онези $5,2 милиарда загуби през предходната година. Подразделението имаше приходи от $18,9 милиарда за 2023 г., което е спад от 31% спрямо $27,49 милиарда предходната година.

Акциите на Intel паднаха с 4,3%, след като отчетните документите бяха подадени в Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC).

С държавна подкрепа: Intel се готви да похарчи $100 милиарда в четири американски щата

С държавна подкрепа: Intel се готви да похарчи $100 милиарда в четири американски щата

Изгражда най-големия обект за производство на AI чипове в света в Кълъмбъс, Охайо