Международната финансова корпорация IFC, която е част от Световната банка, обяви, че е инвестирала рекордните $546 милиона в съседна Румъния. Инвестицията се е състояла през фискалната 2023 година, между месеците юли 2022-а и юли 2023 година, пише SeeNews.

Най-голямата глобална институция за развитие се фокусира върху укрепването на румънския финансов сектор, подкрепа на по-малките предприятия и изграждане на по-екологична и по-устойчива икономика.

Инвестициите идват главно под формата на дългосрочно финансиране в размер на $436 милиона, както и $107 милиона, мобилизирани от други инвеститори, се казва в прессъобщение на IFC.

IFC придобива 10% дял от българския пенсионен фонд "Доверие"

Международна финансова корпорация купува 10% от най-голямата българска пенсионноосигурителна компания

Сделката касае над 1 200 000 осигурени в пенсионните фондове

"Във време на нестабилност на капиталовите пазари, фокусът на IFC е върху изграждането на устойчивостта на финансовия сектор, като същевременно използва надеждни партньорски финансови институции за увеличаване на финансовото приобщаване и постигане на климатичните цели", казва Ари Наим - мениджър на IFC за Централна и Южна Европа.

IFC разшири ангажимента си към частния сектор на Румъния, като инвестира стратегически в инициативи, насочени към подобряване на капиталовите пазари и насърчаване на финансирането за климата.

IFC държи 10% дял от българския пенсионен фонд "Доверие"

През декември 2022 година корпорацията стана директен акционер в българския пенсионен фонд "Доверие" с почти 10% участие в капитала на Дружеството. Инвестицията на IFC премина под формата на покупка на акции на ПОК "Доверие" АД, от ATBIHGMBH, което е 100% собственост на Vienna Insurance Group (VIG).

Инвестицията на IFC в "Доверие", чиято точна стойност не беше оповестена, е част от плана за подобряване на пенсионната система на пазара в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

През последните години много държави и инвеститори започнаха да обмислят засилена роля на капиталовото пенсионно осигуряване, за да стабилизират пенсионните системи и да намалят негативния ефект от влошената демографска картина, върху солидарните пенсионни фондове.

Най-добрите пенсионни ситеми в света: къде стои България

Най-добрите пенсионни ситеми в света: къде стои България

Според данните от доклада Global Pension Report на застрахователната компания Alianz