Инвестирането в индекси е страхотен подход, но можете да се справите още по-добре с конкретни акции или криптовалути от време на време.

Да приемем, че сте инвестирали $1000 в индексен фонд, проследяващ индекса S&P 500 преди 5 години. SPDR S&P 500 ETF е една популярна опция с минимални такси за управление и звездна история на отразяване на избрания от него индекс.

Ако реинвестирахте дивидентите в повече акции на борсово търгувания фонд (ETF) с течение на времето, щяхте да сте удвоили парите си досега. Това е средна годишна възвръщаемост от 15% - доста над 10-годишната средна такава от 12% или 10% годишна възвръщаемост от въвеждането на ETF-а преди 41 години.

Лесно е да се разбере защо велики инвеститори като Джон Богъл и Уорън Бъфет препоръчват на инвеститорите да държат диверсифицирано портфолио от акции за дълго време, в лицето на индексни фондове. Едва ли бихте намерели спестовна сметка със стабилен лихвен процент от 10%, да не говорим за по-високите печалби през последните години. Диверсифицираното инвестиране е доказана стратегия за изграждане и защита на вашето богатство в дългосрочен план.

Но какво щеше да стане, ако сте взели биткойн за $1000 преди пет години? Тогава най-голямата криптовалута беше в средата на друга "крипто зима", възпрепятствана от хакерски скандали и регулаторни репресии, без никаква подкрепа от големи банки и други финансови институции. Рекордната цена от $19 345 на бума на Биткойн през 2017 г. се почувства като далечен спомен, стопен до $3644 за токен.

Добивът на Биткойн отнема толкова енергия, колкото 167 държави, взети заедно

Добивът на Биткойн отнема толкова енергия, колкото 167 държави, взети заедно

САЩ, Канада, Китай, Русия и Казахстан са сред страните с най-големи дялове в добива на криптовалутата

Големите петгодишни печалби на биткойн

Както се оказа, това беше солиден прозорец за закупуване за инвеститори, които искат да ангажират средствата си за период от пет години. Инвестиция в биткойн от 1000 долара на 15 януари 2019 г. струва 11 540 долара към момента на писане пет години по-късно.

Разбира се това не беше гладък ход, но не може да се отрече общият възход за пет години. През този период инвеститорите в биткойн се сблъскаха с повече хакове за криптообмен, здравната криза с коронавируса, глобален скок на инфлацията, фалит на една от най-големите криптоборси и други предизвикателства. Цените на биткойн паднаха с повече от 10% през август 2023 г., да не говорим за шест едномесечни спадове с такъв мащаб през 2022 г.

Пътят напред: неравен, но обнадеждаващ

Все пак биткойнът се връща на своите дигитални крака с повече печалби, отколкото загуби през последните месеци и солиден набор от предстоящи катализатори за по-нататъшни ръстове.

Следващото разполовяване на биткойни - редовно планирано увеличение на изчислителната мощност, необходима за копаене на нови биткойни - е насрочено за април 2024 г. Тези събития обикновено са последвани от силно покачване на цените на биткойните през следващите няколко години.

Американските регулатори наскоро одобриха 11 заявления за ETF-и на базата на цените на биткойн на спот пазара. Одобрението не доведе до рязък тласък на цените, но наличието на лесен достъп до базирани на биткойн инвестиционни инструменти като ARK 21Shares Bitcoin ETF (NYSEMKT: ARKB) и iShares Bitcoin Trust (NASDAQ: IBIT) в крайна сметка трябва да увеличи обема на търговия и да поддържа по-високи Биткойн цени.

Регулаторната картина започва да се прояснява, водена от подновения обществен интерес към крипто пространството и напредъка по важни правни дела като Комисията за ценни книжа и борси на САЩ срещу Ripple (CRYPTO: XRP).

Колелата на правосъдието и регулаторното нормотворчество се движат бавно и не очакваме пълен наръчник с правила през 2024 г. или 2025 г. Все пак всяка стъпка в посока на яснота е добра новина, дори ако не винаги се предприемат в посока на по-ниски данъци и по-голям достъп на инвеститорите до активи в криптовалута.

Общата дългосрочна тенденция има тенденция да оставя традиционните борсови индекси като S&P 500 далеч назад. Освен това, този бичи пазарен тенор трябва да продължи през следващите няколко години поради технологичните, пазарните и регулаторните събития, изброени по-горе - с уговорката, че може да има драматични спадове на цените по пътя поради безброй непредвидени причини.

Така че биткойнът не е магически билет за автоматични печалби от инвестиции, със значителен риск от внезапни спадове и дълги периоди на застой или отрицателна възвръщаемост. Придържането към инструмент за проследяване на пазара като SPDR S&P 500 ETF може да бъде по-добър избор, ако не сте готови за нестабилността и техническите странности на инвестирането в биткойн.

Все пак това е стабилна цифрова валута с непредсказуемо, но обещаващо бъдеще скромна позиция в биткойн (или един от базираните на биткойн ETF) би била здравословно допълнение към диверсифицирано портфолио.

Колко може да поскъпне Биткойнът?

Биткойнът (BTC) може да се повиши до 63 000 долара до март 2024 г., когато е вероятно криптовалутата да претърпи намаление на наградите за копаене наполовина - програмиран код, насочен към намаляване на темпа на увеличаване на доставките с 50% на всеки четири години, според анализаторите на CoinDesk.

Това е последната прогноза на Маркус Тилен, ръководител на отдела за изследвания и стратегия в доставчика на крипто услуги Matrixport, който управлява активи на стойност 10 милиарда долара.

Положителната прогноза се основава на предложението, че биткойнът ще повтори възходящото ценово действие, наблюдавано в навечерието на халвинга през юли 2016 г. и април 2020 г. И в двата случая биткойн се сблъсква с бичи ветрове 15 месеца преди халвинга и през халвинг месеца се търгува с 39% по-високо от мястото, където сменя собственика си преди две години.

Биткойн ETF: Сделки за $4,6 милиарда за първите 24 часа

Биткойн ETF: Сделки за $4,6 милиарда за първите 24 часа

Доминират познати борсови имена

Така че, ако историята е ориентир, биткойн може да види промяна в съдбата си - при това съвсем скоро. За сравнение, последнита нива на търговия на криптовалутата са при 42 800 долара за монета. Ако прогнозата на Тилен се сбъдне, това може да означава поскъпване с близо 50% на дигиталната валута от текущите й нива на търговия.

Разбира се, инвеститорите трябва да имат предвид, че предишните резултати не са гаранция за бъдещи резултати. Въпреки това, историята често се повтаря и макро перспективите могат да се подобрят през следващите месеци. Служителите на Фед скоро намекнаха за предстоящо понижение на лихвените проценти в най-голямата световна икономика, което може да даде допълнително попътен вятър за рисковите активи и конкретно за биткойна.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.