Добивът на Биткойн е изразходвал общо 154,9 милиарда киловатчаса (kWh) енергия по целия свят миналата година, или повече от 167 държави взети заедно. Това показват данни от индекса за потребление на електроенергия в Биткойн на Кеймбридж (CBECI), цитиран от световните агенции.

Добивът на най-голямата криптовалута представлява изчислителен процес за решаване на "криптографски хеш функции", подобно на математически задачи. Това обаче не може да бъде направено от който и да е компютър, а от специални платформи, използвани за т. нар. копаене на криптовалута, обикновено помещаващи голям брой процесори или дори интеграционни схеми за специфично приложение за ускоряване на процеса.

Биткойн ETF: Сделки за $4,6 милиарда за първите 24 часа

Биткойн ETF: Сделки за $4,6 милиарда за първите 24 часа

Доминират познати борсови имена

Транзакциите с криптовалута се извършват чрез блокчейн децентрализирана системата, при която записите на транзакциите се съхраняват в криптирани структури от данни, наречени блокове. Хората, които преминават през този процес, се наричат "копачи" или "копачи на криптовалута".

Миньорите печелят Биткойн в замяна на блоковете, които генерират, като карат системите им да решават математически проблеми чрез гореспоменатия процес.

Сатоши Накамото, разработчикът на Bitcoin, генерира първия блок на 3 януари 2009 г., като получи 50 Bitcoin. След това количеството  достигна 19,6 милиона.

Всеки Биткойн отнема 1450 kWh електроенергия

Тъй като копаенето изисква много специализирани компютърни системи, то консумира много електроенергия, оценена на около 1450 kWh, за генерирането само на един Биткойн. Фактори като консумация на енергия при копаене, разходи за енергия и нарастващият брой на миньорите в глобален план е притеснително за някои.

Какво ще бъде количеството енергия, което Биткойн ще консумира в бъдеще обаче все още е загадка. В момента САЩ, Канада, Китай, Русия и Казахстан са сред страните с най-големи дялове в добива на криптовалутата. И докато САЩ се отличават с лесния си достъп до техническото оборудване и инфраструктура, необходими за копаене, Казахстан и Китай са търсени поради достъпните си цени за електроенергия.

Глобалният пазар на криптовалути се оценява на $1,89 трилиона, като 12 033 валути се търгуват на 965 борси по целия свят. Стойността на Биткойн, който съставлява 49% от целия пазар на криптовалути, достига приблизително $921 милиарда.

Крипто милионери: колко хора забогатяха през 2023 година чрез Биткойн

Крипто милионери: колко хора забогатяха през 2023 година чрез Биткойн

Когато знаеш как да инвестираш