По-мащабни инвестиции в сградния сектор на България, включително разработването и капитализирането на Националния фонд за декарбонизация, трябва да са сред основните приоритети за адекватната промяна в енергийната ни система. Това стана ясно по време на конференция в София, чрез която беше дадено началото на обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план в областта на енергетиката и климата. Събитието беше организирано от "ЕнЕфект" със съдействието на Министерството на енергетиката.

В контекста на климатичните промени, процесите в подобряването на енергийната ефестивност от страна на България закъсняват. От съществено значение за промяната е намаляването на въглеродния отпечатък от сградите. Това може да се случи единствено чрез нови инвестиции във високотехнологични сгради с ниски и нулеви въглеродни емисии.

Снимка 584516

Източник: iStock by Getty Images

"Факт е огромното закъснение, но екипът на Министерството на енергетиката опитва да навакса със спешни действия. Вече е създадена междуведомствена работна група с участието на няколко министерства и Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Самият форум пък е първа реална възможност да се създадат условия за изграждането на подходящ дискусионен формат, в който да се получат предложения и становища и да се структурира разговора по актуализацията на ИНПЕК", заяви заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов.

В България има 79 сертифицирани зелени сгради

В България има 79 сертифицирани зелени сгради

Телевизионната дискусия по Bloomberg TV Bulgaria обедини ключови експерти в имотния бранш

Ненов припомни, че актуализацията на плана трябваше да е готова през юни тази година, но това не е факт и в момента. Към днешна дата има създадена междуведомствена работна група между седем министерства. Ангажирана е компетентна организация, която да изготви актуализиран модел.

Моделиране на енергетика, транспорт и индустрия

Към момента страната ни е в процес на ангажиране на авторитетната компания E3 Modelling, която да изготви актуализиран модел на енергийния ни баланс.

"Очакванията са през януари догодина да се получат първоначалните стъпки от моделирането на плана. През март 2024 година трябва окончателно да е готово моделирането на плана", добави Красимир Ненов.

Тепърва предстоят нови инвестици в различни технологии, като очакваме силно развитие на ВЕИ сектора1 развитие на мрежата, както и други нискоемисионни мощности, включително нови ядрени реактори към средата на следващото десетилетие. Освен това, за целите на актуализацията на Интегрирания национален план в областта на енергетиката и климата е нужно да се моделира цялата енергетика, включително топлоенергетиката, транспорта и индустрията, стана ясно по време на дискусията.

Тази година е приета поредната програма за насърчаване на използване на ВЕИ от страна на домакинствата, като с този проект за пет години да обхванати над 8000 домакинства. Целта е да намалеят емисиите от парникови газове с 40 процента до 2030 година, спрямо 2007 година.

Снимка 326731

Източник: БГНЕС

Саниране за над 1 милиард лева в България

Въвеждане на еднократни ваучери, които да покриват разходите за самоучастие при саниране на сгради, за които ще се изисква 20% самоучастие. Това са част от новите идеи на Министерството на регионалното развитие и благоустройството във връзка с националната програма за саниране в България, която надхвърля сумата от 1 милиард лева. Припомняме, че те бяха обявени по време на скорошна дискусия за енергийното обновяване на сградите в страната.

Саниране за над 1 милиард лева в България: финансирането вече няма да е еднакво за всички

Саниране за над 1 милиард лева в България: финансирането вече няма да е еднакво за всички

Ще бъде ли забранено частичното саниране?

Изпълнителният директор на "ЕнЕфект" - Драгомир Цанев, коментира за Money.bg, че "при цялостно държавно финансиране на практика се обновяват много малко сгради."

"Крайно време е да разберем, че цялостното финансиране не е добра идея, защото от него винаги се облагодетелства малка група от хора. Адекватният модел, който работи в почти цяла Европа е съфинансиране, в което участват и собствениците на имоти", заяви Цанев.

Вече приключи кандидатстването по схемата, при която държавата покрива 100% от разходите за обновяването, като заявки са подадени за малко над 3 000 сгради до крайния срок 31 май. Очаква се парите да стигнат за около 700 сгради. Останалите, които ще са се подготвили за това, могат да кандидатстват по програмата, която включва 20% самоучастие.

По нея все още няма кандидати, но се очаква такива да станат сградите, които не са одобрени за 100% финансиране. В момента тече проверката по оценка на всички заявления, резултатите от която се очаква да бъдат оповестени до края на ноември. С предимство при тази оценка са големите панелни сгради.

Санирането досега се осъществяваше чрез отпускането в две последователни години на по 1 милиард лева от държавния бюджет, заради което практиката бе критикувана, че чрез общи пари на данъкоплатците се финансират дейности от полза само за някои от тях. В допълнение, ако не се ползва самоучастие, процесът по обновяване на общо над 60 000 жилищни сгради, без да се броят обществените, ще отнеме десетилетия.

Поради тази причина и за да отговори България на изискванията в ЕС за енергийна ефективност, трябва да се движи с по-бързи темпове, напомниха участници в дискусията. На практика това означава, че във времето процентът самоучастие ще бъде постепенно завишаван, като се очаква да се разработят и финансови инструменти в помощ на хората, които нямат пари в брой, за да платят дела си.

Държавата и бизнесът този път са единодушни - най--логично е всяка страна в процеса - собствениците на сгради, общините и националният бюджет, да имат някакво участие във финансирането на енергийното обновяване заради ползите на всяка страна в тях.

Брюксел налива €50 милиарда за саниране: Как може да се възползва България?

Брюксел налива €50 милиарда за саниране: Как може да се възползва България?

Ще успеем ли да отговорим на изискванията?